Oradea: Oana Suciu conduce singura fabrică de procesare a cânepei din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Oana Suciu conduce singura fabrică de procesare a cânepei din ţară
Oradea: Oana Suciu conduce singura fabrică de procesare a cânepei din ţară

După ce a trecut prin mai multe slujbe în diferite domenii, Oana Suciu a ajuns la doar 28 de ani să fie unul dintre cei mai importanţi oameni ai fabricii de procesare a cânepii de la Salonta.

Oana a început munca încă din primul an de facultate. A predat lecţii de germană elevilor de clasele I-VIII, apoi în al doilea an de facultate a ajuns ghid de turism pentru vizitatori din Germania, Olanda, Austria şi Elveţia, după ce a absolvit un curs naţional de ghid de turism. “Când eram ghid de turism majoritatea turiştilor cu care lucram aveau vârste de peste 60 de ani, şi, spre deosebire de bunicii mei de exemplu şi cu siguranţă şi alţi pensionari români, aveau o energie şi poftă de viaţă incredibile. Ei considerau pensia o a doua tinereţe, în care călătoreşti, te întâlneşti cu prietenii, etc. Am participat chiar şi la o logodnă, la care fericiţii însurăţei aveau 70 de ani. La momentul acela al vieţii mele a fost o experienţă inedită”, povesteşte Oana.

A lucrat în imobiliare

A urmat apoi un alt domeniu şi bineînţeles noi experienţe. Oana s-a angajat la Colliers, unde la început a lucrat pe post de recepţionistă, apoi asistent pentru agenţii din departamentul rezidenţiale şi după aproximativ un an a devenit şi ea agent. “În perioada imobiliară experienţele interesante au fost generate de contactul cu foarte mulţi oameni diferiţi. Aproape zilnic întâlneam o persoană diferită, fie în sens pozitiv, fie în sens negativ”, spune Oana.

O altă direcţie

În 2005 Oana s-a alăturat proiectului fabricii de procesare cânepă de la Salonta, în calitate de Business Development Manager. Fabrica se ocupă cu producerea de ulei de cânepă, capsule de ulei pentru adulţi şi copii, pudră proteică şi multe alte produse pe bază de cânepă. “Perioada Canah, căci aşa se numeşte fabrica, este cea care m-a marcat cel mai puternic. Experienţa emoţională cea mai puternică a fost atunci când am văzut prima dată în farmaciile din Roma, Italia, produsele noastre pe raft”. Oana munceşte şi acum ca şi business development manager la fabrica despre care spune că este “copilul” ei, pe care l-a crescut din faşă. “Canah este “copilul” meu. Sunt aici de când era doar o idée, am participat la construcţia fabricii, la dezvoltarea produselor şi ambalajelor. Am fost acolo când au venit primii clienţi, primii angajaţi, practic am fost acolo de la început. Canah este un lovemark, a cărui poveste a început din pasiune pentru această plantă minune, cânepa”, spune Oana.

Munca de manageriat

Oana a învăţat să devină un bun manager în timp, reuşind acum să-şi organizeze munca în mod constructiv şi eficient. “Munca de manager implică în primul rând responsabilitate, atât pentru acţiunile tale, cât şi pentru cele ale colegilor. Asta a trebuit să învăţ destul de repede la Canah, deoarece job-urile de dinainte erau sporturi individuale, acum suntem o întreagă echipă, care trebuie să muncească împreună eficient, iar asta implică o stare de confort şi bine pentru fiecare membru al echipei”, spune Oana. Oana a învăţat că un bun manager trebuie să ştie să delege, să aibă încredere în colegii de echipă, dar a mai învăţat şi că activităţile se pot delega dar niciodată şi  resposabilitatea.

Întrebări şi răspunsuri
Câte ore munceşti pe zi?
În medie muncesc zece ore pe zi. Nu cred că este important cât de mult timp munceşti, ci cum ştii să valorifici acest timp. Organizarea şi mai ales prioritizarea sunt totul.
Ţi-ar plăcea să faci alceva?
Mi-ar plăcea să fac şi altceva pe lângă Canah. Mă atrage politica, nu pentru că este un domeniu interesant, ci pentru că sunt din ce în ce mai dezamăgită.

Ce-i place
Oanei îi place sportul şi gătitul vegetarian, iubeşte animalele şi o fascinează oamenii şi modul lor de a interacţiona.
Ce nu-i place
Pe Oana o întristează pasivitatea celor din jur şi lipsa de valori şi viziune a celor care ne conduc.

Profil
Născută
La 26 ianuarie 1981, la Sibiu
Studii
Academia de Științe Economice  Bucureşti, secţia SELS (studii economice în limbi străine, limba germană)
Familie
Necăsătorită, nu are copii. 

  


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite