Studenții se tem că noua lege a învățământului va pune lacăt Universității din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele studenților din Senatul Universității Oradea, Adrian Dume, spune că studenții orădeni vor intra în grevă pe perioadă nedeterminată, nemulțumiți de prevederile introduse în proiectul noii legi a educației naționale.

Studenții orădeni consideră că anumite articole din proiectul de lege le îngrădesc drepturile. Unul dintre aceste articole este 136 alin (6) care măreşte taxele la un nivel mai mare decât studentul achivalent. "Practic prin acest articol cel putin 40% din studenţii în regim cu taxă de azi nu vor termina studiile iar de acum încolo vor fi tot mai puţini care vor termina o facultate şi vor avea acces la studii superioare. Cuantumul taxei în institutiile de învatamânt superior public sau particular nu poate fi mai mic decât costul de școlarizare pentru un student echivalent", declară Adrian Dume, președintele studenților din Senatul Universității din Oradea.

Dume mai susține că articolul 141 poate permite guvernului limitarea numărului de studenţi ce vor accesa un masterat pentru că nu scrie nicăieri că se va ţine cont de numărul de absolvenţi ai specializării sau specializărilor care pot în mod firesc încerca admiterea la programul respectiv. "Astfel daca am în guvern un ministru de la o universitate, el poate interveni în stabilirea numărului maxim de studenti la masterat din centre concurente, daca acestea acreditează noi masterate", explică președintele studenților din Senat.

Dă CLICK aici pentru a vedea care sunt articolele care-i nemulțumesc pe studenții orădeni

Studenții sunt nemulțumiți și de faptul că prin articolul 172 rămân șase centre universitare la Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Constanţa şi eventual Craiova. "Totul pare frumos până la aliniatul 3 care este imperativ. Astfel o mare parte din studenţi se vor afla în imposibilitate de a-şi continua studiile, nepermiţându-şi chirii în alte oraşe", subliniază Dume.

"Articolele 185-192 sunt o batjocoră la adresa autonomiei universitare şi a drepturilor studenţilor de implicare în luarea deciziilor. Practic prin ele se permite politizarea conducerii universităţilor, ruperea executivului de universitate şi implicit de studenţi. Prin eliminarea studenţilor din Consiliul de Administratie care este structura decizională și neimplicarea acestora în alegerea rectorului şi a prorectorilor, practic devenim obiecte de decor la fel ca şi Senatul Universităţii fără a putea vedea ce se întâmplă cu banii pe care îi plătim sau care sunt plătiţi de stat pentru noi", explică reprezentantul studenților. Dume subliniază că practic relaţia cu rectorul va fi intermediată de un preşedinte al Senatului care niciodată nu va fi student și care nu va putea niciodată să bată articolele de lege care permit ca Universitatea sa fie condusă fără studenți. "Nu mai avem nici o pârghie sau autoritate în a solicita serviciilor administrative şi economice informati sau ajutor în anumite proiecte sau activitati, aceste servicii fiind subordonate direct rectorului respectiv şi echipei lui de acoliţi", a conchis Dume.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite