Sportivul orădean Marius Ilaş a ieşit învingător la TAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După doi ani, Marius Ilaş revine în ring
După doi ani, Marius Ilaş revine în ring

Multiplul campion european de karate Kyokushin, Marius Ilaş a câştigat procesul intentat la Tribunalul de Arbitraj în Sport de la Lausanne, Elveţia El a dat în judecată World Karate Organisation (WKO), la începutul anului trecut după ce a fost suspendat, pe nedrept, doi ani pentru o presupusă acuzare de doping în urma Cupei Mondiale din Rusia. 

Sportivul, membru al Federaţiei Române de Karate Kyokushin (FRKK), a dat în judecată organizaţia mondială din care face parte, World Karate Organisation (WKO), la începutul anului trecut după ce a fost suspendat, pe nedrept, timp de doi ani, pentru o presupusă acuzare de doping, în urma Cupei Mondiale din Rusia, unde a devenit vicecampion mondial. 

În urma testului efectuat atunci, în proba de urină s-a descoperit o concentraţie ilegală de HCG (gonadotropină corionică umană). Fără a mai urma procedura legală, de stabilire a provenienţei acestui hormon care poate fi produs şi natural de corpul uman, WKO a decis suspendarea sportivului român pentru utilizare de substanţe ilegale, pentru doi ani şi anularea titlurilor câştigate anterior, deşi între timp FRKK furnizase deja dovada potrivit căreia hormonul era produs natural de corpul lui.

Procesul la TAS a durat peste un an, perioadă în care s-au realizat numeroase alte teste şi au fost implicaţi experţi medicali de renume mondial. Rezultatul a fost identic cu cel descoperit anterior: sportivul suferă de o afecţiune extrem de rară, numită "HCG familial", în urma căreia produce fragmente din respectivul hormon HCG. La sfârşitul săptămânii trecute, TAS a dat decizia de anulare a suspendării impuse de WKO asupra sportivului român.

Pentru că orădeanul nu a solicitat nici un fel de daune material, WKO este obligat să plătească doar cheltuielile de judecată. "Pentru FRKK şI pentru Marius în special, decizia TAS e una excepţională. Marius e cel mai valoros sportiv al federaţiei noastre, de patru ori campion European şi vicecampion mondial, un sportiv şi un antrenor fără cusur. Am parcurs o perioadă de coşmar atât el cât şi noi, dar mă bucur că toate s-au sfârşit cu bine şi că am putut demonstra că cel care l-a învins pe campionul absolut al Japoniei e un sportiv curat", a declarat Anca Wallmen, preşedinta Federaţiei Române de Karate Kyokushin.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite