Oradea: Sportivii îşi îngrijesc sănătatea din banii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Sportivii îşi îngrijesc sănătatea din banii lor
Oradea: Sportivii îşi îngrijesc sănătatea din banii lor

Proiectul unei policlinici sportive în Oradea a fost făcut uitat de şase ani, din motive neştiute de nimeni. Tinerii talentaţi în diferite sporturi îşi plătesc vizele anuale din bugetul propriu, iar cei din loturile naţionale bat drumul până la Bucureşti pentru controale medicale.

Performanţa sportivă din Oradea a încetat din 2003 să mai constituie un argument puternic pentru o investiţie într-o clinică medicală pentru tinerii care obţin anual premii şi titluri importante. Proiectul policlinicii a fost abandonat, iar conducerea Direcţiei Judeţene de Sport Bihor nu ştie care sunt motivele din cauza cărora planul a fost abandonat.

Sportivii merg mai des la medic
Oamenii de sport din Oradea susţin că judeţul are mare nevoie de o policlinică sportivă. „În Oradea activează foarte mulţi sportivi de performanţă şi există doar un cabinet de medicină sportivă cu un medic şi două asistente care nu fac faţă”, spune antrenorul de handbal Sabin Dacău. „Foarte mulţi părinţi nu-şi permit să-şi trateze copiii accidentaţi, pentru că la cabinetele private serviciile sunt scumpe. Condiţiile de pregătire nu sunt cele mai bune, accidentările sunt dese. Din acest motiv se întâmplă şi atâtea accidente pe teren deoarece copiii nu beneficiază de controale medicale adecvate de la începutul vieţii sportive”, explică antrenorul.
Acesta spune că pentru viza anuală sportivii merg la singurul cabinet de medicină sportivă din Oradea, cu consultaţie gratuită, însă pentru vize trebuie făcute investigaţii scumpe. „Trebuie să ne facem viza de două ori pe an, fiecare sportiv plăteşte 50 de lei consultaţia, la un cabinet privat, dar viza se pune în baza a trei analize care costă 100 de lei”, declară Anca Wallmen, preşedintele Federaţiei Române de Karate Kyokushin. „Sportivii din lotul naţional trebuie să meargă de două ori pe an la Bucureşti, pentru circuitul medical, pentru că la Oradea nu se poate face”, adaugă Ciprian Fleisz, antrenor de judo.

Demersuri pe lângă Ministerul Sănătăţii

Marius Pârcioagă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, susţine că a făcut demersuri, pe lângă Ministerul Sănătăţii, pentru dotarea cu aparatură medicală şi cu personal a policlinicii sportive. „Problema o reprezintă spaţiul. Direcţia Judeţeană de Sport a cerut deja spaţiu municipalităţii”, spune Pîrcioagă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite