Sportivii cu performanțe săriți de la finanțările nerambursabile date de Primărie (SONDAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sporivii orădeni domină competiţiile internaţionale de karate
Sporivii orădeni domină competiţiile internaţionale de karate

Reprezentanții unor cluburi și asociații sportive din Oradea sunt revoltați față de modul în care au fost alese proiectele care au primit finanțare din partea Primăriei Oradea, în acest an.

Directorul Direcției Județene de Sport Bihor, Sorin Buhaș, consideră că proiectele de pe domeniul Sport au fost alese în mod haotic, fără a se ține cont de rezultatele cluburilor, numărul de sportivi legitimați sau numărul de sportivi selecționați în loturile naționale. "Este anormal să nu iei în considerare importanța anumitor cluburi cu rezultate. Este anormal să nu finanțezi proiectele Clubului Sportiv Crișul, care este pepinieră pentru polo, sau proiectele Liceului Sportiv, care este pepinieră pentru Clubul Sportiv Municipal la baschet, judo, atletism", a subliniat Sorin Buhaș.

Specialiști pe sport în comisia de evaluare


"Cu tot respectul pentru cei care au depus proiecte și muncesc în sport, însă în alegerea proiectelor pentru finanțare trebuia ținut cont de o ierarhizare. Problema este că cei din comisie nu s-au sfătuit cu niciun specialist din domeniul sportului atunci când au selectat proiectele câștigătoare", a spus directorul DJS Bihor.

Directorul CS Crișul, Titi Frenț, nu-și explice motivele pentru care proiectele clubului nu au reușit să primească finanțare.  "De patru ani, de când sunt eu director, am depus aceleași proiecte. Până acum am primit finanțare. Se pare că s-a schimbat viziunea administrației publice față de sport", a declarat Titi Frenț.

Hanțiu, dezamăgit de împărțirea banilor

Iacob Hanțiu, prorector al Universității din Oradea și profesor univesitar în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport spune că este foarte dezamăgit de modul în care Primăria Oradea tratează sportul. "Anul trecut am depus și noi proiect și am primit 20.000 de lei, în condițiile în care în alți ani am primit 70.000 - 100.000 de lei. Anul acesta nu am mai depus și se pare că am fost inspirați. Sunt dezamăgit de modul în care este tratată o activitatea cu un puternic impact social asupra tinerilor", a declarat Hanțiu. El spune că în momentul în care sportul de performanță și cel de masă nu vor mai fi finanțate și nu vor mai reuși să atragă tinerii, vor apărea și urmările. "Tinerii, dacă nu-i ținem ocupați cu astfel de activități își vor găsi altceva de făcut, baruri, distracții, droguri", a subliniat Hanțiu. El crede că modul în care au fost finanțate proiectele în acest an nu are nicio legătură cu lipsa banilor ci cu modul în care sunt gospodăriți. "Când e vorba să ne lăudăm cu rezultatele sportivilor o facem, dar nu știm să-i prețuim", a conchis profesorul.

Cluburile cu rezultate, sărite de la finanțare

Președintele CS Gym Oradea, Anca Wallmen, s-a arătat și ea dezamăgită de atitudinea Primăriei Oradea. La fel ca în urmă cu doi ani, a depus trei proiecte, însă niciunul nu a primit finanțare. "Am depus un proiect prioritar pe sport, în care am solicitat primăriei ajutorul pentru participarea la pregătirea sportivilor și pentru participarea lor la cele mai importante competiții, Campionatul European și Internaționalele Croației. Ne-am bazat pe ajutorul primăriei având în vedere că este o perioadă dificilă în care nu poți conta pe sponsori", a declarat Anca Wallmen. Ea a subliniat că clubul pe care-l conduce a avut anul trecut doi sportivi în topul primilor zece din județ. "Acum doi ani, pe aceleași trei proiecte am primit fonduri", a subliniat reprezentantul CS Gym Oradea. Ea spune însă, că deși avea semnat contract de finanțare cu municipalitatea, a primit doar o parte din bani.  "Anul trecut nu am solicitat deoarece am considerat că nu are rost de vreme ce cu contractele semnate în urmă cu un an nu am primit finanțările. Am încercat anul acesta pentru că deși supărați de indiferența primarului nou, ne-a ajuns cuțitul la os și aveam nevoie de  finanțare în sport. Celelalte două proiecte, pe Tineret și pe Euroregiune, nu erau vitale, este pierderea orașului că nu le facem", a explicat Anca Wallmen.

Ea a adăugat că în luna iunie, clubul merge la Campionatul European cu șase sportivi. "Ne costă o avere participarea. Cred că cei care aleg proiectele care urmează să fie finanțate ar trebui să se consulte cu cineva de la Direcția de Sport, să facă diferența între proiectele sportive și cluburile implicate, că altfel, un club ca Gym, care anul trecut a avut cele mai bune rezultate din istoria Federației Române de Kyokushin cu doi vicecampioni mondiali, rămâne pe dinafară", a subliniat reprezentantul CS Gym.

Reprezentanții comisiei care a analizat proiectele nu au vrut să comenteze pe marginea acestui subiect. "Nu am ce să declar. Asta a fost decizia comisiei", a declarat pentru Adevărul de Seara Iuliu Delorean, membru în comisia de evaluare.

Citește aici care sunt proiectele câștigătoare din acest an.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite