Oradea: Spitalul militar şi-a pierdut valoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Spitalul militar şi-a pierdut valoarea
Oradea: Spitalul militar şi-a pierdut valoarea

Clădirea ar putea fi un reper turistic important dacă ar fi protejată conform legislaţiei imobilelor de patrimoniu.

Spitalul militar, vopsit astăzi într-un galben puternic, este monument istoric de interes local, deşi şi-a pierdut din aspectul iniţial din cauza lucrărilor de reabilitare realizate fără a se respecta anumite standarde specifice.

Spitalul militar este compus din două clădiri distincte, similare însă ca stil. Potrivit descrierii realizate de Liviu Borcea, în „Memoria caselor”, cea mai veche dintre acestea este cea lipită de biserica romano-catolică a parohiei Olosig.

Călugării au pierdut patrimoniul

În 1731, ordinul călugărilor franciscani a ridicat-o pentru a servi ca sediu, avantajul fiind că era în imediata vecinătate a bisericii lor. După edificarea celor două clădiri, soarta călugărilor franciscani a fost pecetluită la 12 ianuarie 1782, când împăratul Iosif al doilea, al Austriei, a emis primul decret de secularizare sau desfiinţare a ordinelor călugăreşti şi mănăstirilor care nu aveau activitate de învăţământ sau asistenţă socială. În octombrie 1786, a sosit la Oradea dispoziţa de desfiinţare a mănăstirii franciscanilor, care au părăsit oraşul la 15 mai 1788.

„Biserica a fost transferată în proprietatea parohiei, iar clădirea, deoarece ordinul călugăresc al premonstratensilor n-a vrut s-o primească, a fost cedată Armatei”, scrie Liviu Borcea.

Clădirea barocă are valoare istorică

După preluare, clădirea a fost iniţial şcoală militară. Apoi a devenit spital militar, având pe fronton inscripţia „K.K.Militar-Spital”, ceea ce însemna spital militar chezaro-crăiesc. Clădirea este printre puţinele care nu şi-au schimbat destinaţia, din secolul al XVIII –lea încoace. Spitalul reprezintă stilul baroc.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite