"Spionii" care se pregătesc la Centrul de Excelență NATO din Oradea salvează economia locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul NATO va aduce bani pentru economia locală
Centrul NATO va aduce bani pentru economia locală

Centrul de Excelenţă HUMINT & CI (Human Intelligence and Counter Intelligence) urmează să fie inaugurat oficial la 16 martie. În Unitatea de la Oradea s-au investit 17,8 milioane de lei, iar lucrările de amenajare au fost realizate de fima de construcții Ciac, din Oradea.

Potrivit ultimelor informațiilor furnizate de pagina NATO, în luna decembrie 2009 s-a semnat acordul de principiu privind înființarea centrului la Oradea, de reprezentanții României, Greciei, Sloveniei și Turciei. România are calitatea de țară fondatoarea iar restul țărilor sunt sponsori ai centrului. Potrivit informațiilor de pe pagina NATO, Centrul de Excelență  a fost acreditat în cursul acestei luni. Inaugurarea ar urma să aibă loc, potrivit unor surse neoficiale, la 16 martie. Comandantul centrului de la Oradea este colonelul Eduard Simion.



Semnarea acordului de principiu. Sursa: https://transnet.act.nato.int/WISE

"Spionii" NATO pregătiți la Oradea

Semnarea acordului de principiu

Anual, sute de militari din cele 28 de țări membre NATO vor veni la Oradea pentru a se instrui în Human Intelligence. Lor li se adaugă instructorii și profesorii care vor preda la centru. Prezența Oradei pe harta NATO înseamnă un aport important de bani pentru oraș și pentru zonă. De pe urma deschiderii Centrului de Excelență NATO beneficiază indirect agenții economici din Oradea. Centrul urmează să fie inaugurat în luna martie, însă deja și-a început discret activitatea. "Am avut cazate persoane care au venit la Centrul NATO. Cei de acolo ne-au cerut discreție", a declarat pentru Adevărul de Seară, ediția de Oradea,  Andrei Pop, directorul Hotelului Forum Continental. El a adăugat că nu este singurul hotel din Oradea care a găzduit "spionii" veniți la Oradea. Inclusiv spațiile de cazare din stațiunea Băile Felix au avut de beneficiat de pe urma centrului. "Se văd primele beneficii. La Forum Continental au fost cazate peste două sute de persoane. Afară parcarea era plină de mașini închiriate", a declarat pentru Adevărul de Seară, ediția de Oradea, consultantul financiar Dacian Palladi.

Ce câștigă Oradea de pe urma spionilor

"Deschiderea centrului de la Oradea ne va ajuta cu siguranță la dezvoltarea infrastructurii în zonă. Este vorba de exemplu despre spre Aeroportul Oradea, care cu siguranță va fi folosit mult mai des de acum și pentru asta va fi necesară modernizarea lui, dar și drumurile de exemplu", spune prefectul județului, Gavrilă Ghilea. Acesta a explicat că deja există trei investitori care au făcut propuneri pentru modernizarea aeroportului. "Vor avea de câștigat și proprietarii de localuri și furnizorii de diverstiment. Să nu uităm de Băile Felix", a mai spus prefectul. "Celor de la Hotel Continental de exemplu sigur le rezolvă problemele, mai ales acum în perioadă de criză, când știm că furnizorii de servicii sunt cei mai afectați", a subliniat reprezentantul Guvernului în teritoriu. 



Aeroportul Oradea ar putea fi modernizat datorită prezenței Oradei pe harta NATO

Aeroportul Oradea

NATO aduce bani

Specialiștii chestionați de Adevărul de Seară sunt de aceeași părere, și anume, că Centrul NATO sigur va aduce, indirect, niște bani societăților comerciale din Oradea. "Într-o formă indirectă câștigăm ceva. NATO înseamnă oameni din afara țării, care dorm, mănâncă și stua aici, consumă benzină. Oamenii ăștia se vor și relaxa, au nevoie de divertisment, vor cheltui niște bani în Oradea. Ce efect va avea chestia asta asupra noastră pe viitor? Vom vedea. Dar vom avea de câștigat, asta este cert", spune Dacian Palladi, consultant în afaceri. El suține că firmele bihorene ar putea asigura anumite servicii conexe, necesare unui astfel de centru. "Dezavantaje? Teoretic am putea fi expuși față de cei cu prejudecăți legat de participarea noastră în NATO și Oradea ar putea deveni spațiu de interes pentru diferite forțe și interese", susține Palladi. 

"Oradea a fost mult timp lăsată de-o parte din toate punctele de vedere. Nu a ieșit pe piața europeană cu nimic. Acum Oradea are vizibilitate nu doar pe piața europeană, ci și pe piața mondială. Centrul de Excelență va fi un punct strategic cu conexiuni în plan strategic, militar și economic", este de părere Ioan Mintaș, președintele Consiliului Național al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. "Ținând cont că vor fi foarte mulți cei care vor veni aici, vor avea de câștigat hotelurile, restaurantele și alți agenți economici. Dar trebuie ținut cont că și furnizorii de servicii vor fi tot locali. Mai puțin pe parte de logistică, probabil", adaugă Mintaș.

Cooperare și în zona academică

Eduard Hellvig, specialist în probleme de apărare, suține că alte orașe în care NATO are centre de excelență s-au dezvoltat mult. "Pentru județul nostru aduce o mulțime de beneficii. În primul rând companiile care au construit centrul sunt exclusiv din județul Bihor, ceea ce înseamnă că a adus niște bani și implicit o dezvoltare a agenților economici. În al doilea rând, cei care vin să lucreze în acest centru, să se instruiască, au nevoie de cazare, masă, transport", subliniază Hellvig.

Prezentarea Oradei pe pagina NATO

Centrul NATO reprezintă de fapt o publicitate gratuită pentru orașul de pe Crișul Repede și pentru întreg județul. Pe pagina oficială a Alianței au fost postate două slideshowuri cu descrierea detaliată a modului în care se poate ajunge la Oradea, oferte de cazare, localuri, modalități de petrecere a timpului liber și obiectivele turistice din zonă, cum ar fi Cetatea Oradea, stațiunea balneară Băile Felix și zonele montante din județ. Cei care vin la Oradea pot afla de acolo cât costă o chirie în centrul orașului, ce alternative au la cazare, unde pot găsi cazinouri sau unde pot servi masa.



Oradea are ocazia să câștige și la capitolul turism

Corso

El mai spune că va avea de beneficiat și zona academică. "Universitatea va avea posibilitatea să creeze anumite parteneriate cu profesorii care vor veni să predea în acest centru, pentru că Centrul NATO va avea și o componentă academică, nu doar de instruire. Vor veni aici profesori din toate țările NATO. Universitatea ar putea crea anumite parteneriate și chiar o catedră de studii de securitate", precizează Eduard Hellvig. "Un alt aspect ar fi șansa extraordinară pe care o are Armata Română pentru a-și valorifica resursele la standarde NATO", adaugă specialistul. 

Oradea câștigă imagine

Un beneficiu va exista și în ceea ce privește imaginea orașului de pe Crișul Repede. "Vor veni la Oradea oameni din toate țările NATO, mulți cu familiile. Cei care vor veni aici vor vorbi despre orașul nostru cu rudele, prietenii, cunoștințele. Oradea ar putea deveni astfel o zonă de atractivitate turistică", adaugă Hellvig. "Un aspect foarte important, ar putea impulsiona dezvoltarea aeroportului", subliniază sursa citată. Acest lucru a fost confirmat și de fostul ministru al Apărării, Teodor Meleșcanu. "Pentru Centrul NATO este necesar ca la Oradea să funcţioneze un aeroport internaţional, capabil să primească atât curse regulate, cât şi zboruri speciale", a declarat Meleșcanu cu ocazia unei vizite în orașul de pe Crișul Repede. El a precizat atunci că Centrul NATO va avea și în jur de o sută de angajați civili, probabil din rândul localnicilor. Tot fostul ministru a afirmat că centrul va ocupa circa 25 de hectare din terenurile fostei  unități de tancuri.

România, excelență în spionaj și contraspionaj

 În termeni militari, HUMINT (Human Intelligence) desemnează informațiile culese din surse umane (spionaj), iar CI este prescurtarea uzuală pentru activitatea de contrainformații (contraspionaj). Centrul de excelență NATO din România va fi coordonat de Comandamentul Aliat pentru Transformare, cu sediul la Norfolk (SUA). NATO a decis să deschidă centrul în țara noastră ca urmare a rezultatelor obţinute de militarii români în unităţile de "intelligence" şi forţe speciale, în timpul misiunilor din Irak, Afganistan, Bosnia şi Kosovo. "Aceste centre se înființează în locuri cu tradiție în domeniul respectiv", subliniază Eduard Hellvig. 

Misiunea centrului de la Oradea este de a dezvolta produse şi servicii pentru îmbunătăţirea standardizării legate de Human Intelligence, de a contribui la dezvoltarea conceptelor legate de Human Intelligence, și de a oferi expertiză pe acest domeniu, în special la acţiuni în teatrele de operaţii şi de a testa şi valida noi concepte Humint. Centrul de Excelență va sprijini forţele din Alianţă cu echipe mobile pentru a îmbunătăţi organizarea și conducerea activităţilor de colectare de informaţii. Humint se referă la colectarea de informaţii prin mijloace de contact interpersonal. NATO HUMINT se defineşte ca "o categorie de secrete derivate din informaţiile colectate şi furnizate de surse umane".

La ora actaulă există 18 centre de excelență NATO, din care cinci sunt în curs de acreditate.

 "Înfiinţarea Centrului de Excelenţă la Oradea reprezintă o oportunitate pentru oraşul nostru. Includerea Oradiei într-o amplă reţea de cooperări în domeniul securităţii şi apărării va determina o serie de efecte pozitive în plan economic, politic, dar şi de imagine".

Eduard Hellvig, specialist în probleme de apărare


Eduard Hellvig

"Nu cred că o altă unitate sau investiție străină ar aduce Oradei capitalul de imagine pe care îl va aduce Centrul NATO. Aici vor veni reprezentanți din toată țările membre NATO. Care firmă, fie ea și multinațională, ar aduce aici specialiști din atâtea țări?"

Ioan Mintaș, președintele Consiliului Național al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România

Ioan Mintaș
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite