Sorin Șipoș va lansa o carte despre istoricul Silviu Dragomir la Universitatea din Oradea.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Dragomir este evocat în cartea profesorului Universitar Sorin Șipoș
Silviu Dragomir este evocat în cartea profesorului Universitar Sorin Șipoș

Cartea, "Silviu Dragomir-istoric",  evocă personalitatea unei figuri marcante a secolului trecut atât prin contribuția adusă în segmentul cultural cât și prin rolul politic important pe care l-a avut.

Cartea "Silviu Dragomir - istoric" va fi lansată, marți, de la ora 12.30, în Aula Magna a Universității Oradea. Alături de profesorul universitar Sorin Șipoș, autor al cărții, vor fi prezenți Prorectorul Barbu Ștefănescu și prodecanul Facultății de Teologie Pavel Cherescu. În deschiderea evenimentului va lua cuvântul șeful Direcției Județene pentru cultură, Mircea Bradu.

Academician, istoric, om politic

Silviu Dragomir a absolvit Facultatea de Teologie din Cernăuţi în 1909 și a continuat apoi studiile de specializare în Viena. Din această perioadă datează primele sale investigaţii în arhivele din Viena, Karlowitz, Belgrad și Rusia.  În anul 1918 a participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia  ca membru al Marelui Sfat Național Român. În 1919 a devenit profesor  de istoria popoarelor din sud-estul Europei la Facultatea de Litere şi Filosofie din Cluj. În 1928 a devenit membru titular al Academiei Române. În 1934 a înfiinţat  revista „Revue de Transylvanie". Trei ani mai târziu a fost numit ministru secretar de stat în guvernul prezidat de Octavian Goga iar în perioada regimului autoritar Carol al II-lea ma îndeplinit funcţia de ministru de stat pentru Din 1947  a deţinut conducerea Seminarului de Studii Sud-Est Europene, iar în cadrul Institutului de Istorie şi Arheologie din Cluj a fost conducătorul unui colectiv de istorie modernă în perioada 1957-1962. În perioada 1922-1943, Dragomir a lansat 15 cărți care reflectă istoria românească.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite