Şoferul TIR-ului care a omorât patru persoane pe Calea Clujului, liber să conducă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetat de cinci luni, pentru uciderea din culpă a patru persoane, Florin Szabo conduce în continuare, cu voia procurorului de caz.

Florin Szabo (43 ani), șoferul TIR-ului implicat în accidentul petrecut de Sfântul Valentin, pe Calea Clujului din Oradea, continuă să circule, fără probleme, pe drumurile publice.Deşi poliţiştii orădeni sunt aproape de finalizarea dosarului, urmând să propună trimiterea şoferului în judecată, pentru ucidere din culpă, lui Florin Szabo i s-a dat dreptul de a şofa, pe baza unei ordonanţe emise de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. „Şoferului i s-a prelungit, din 30 în 30 de zile, dovada pe baza căreia poate să conducă", a spus Alina Dinu, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor. Singura interdicţie impusă şoferului TIR-ului a fost aceea de a nu părăsi localitatea de domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile.

Legal

Simina Goia, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, a explicat, pentru ADS Oradea, că este perfect legal ca unui şofer să i se acorde dreptul de a conduce pe drumurile publice, chiar dacă a provocat un accident în care au murit patru persoane. „Fiindcă şoferul nu a consumat alcool şi nu se afla sub influenţa altor substanţe stupefiante, legea spune că procurorul îi poate permite acestuia să conducă, până la pronunţarea sentinţei definitive", a declarat Simina Goia. Aceasta a menţionat că Florin Szabo nu a putut şofa timp de aproximativ o lună, imediat după accident.  Goia a precizat că procurorul care se ocupă de cazul lui Florin Szabo mai are cel mult o lună până la finalizarea dosarului. „Dacă nu-i dădeam noi dreptul de a circula, s-ar fi adresat instanţei. Este dreptul său, pe baza prezumţiei de nevinovăţie", a subliniat Goia. Avocatul Răzvan Doseanu consideră că legea e deficitară în astfel de cazuri. „În lege scrie că procurorul poate să-i elibereze şoferului o dovadă, pentru 30 de zile, dar nu dă criterii sau condiţii. Astfel de dovezi se acordă, în general, dacă şoferul nu a consumat alcool sau nu a fugit de la locul accidentului, respectându-se prezumţia de nevinovăţie", a spus Doseanu, refuzând să se pronunţe asupra moralităţii eliberării acestor documente.

Nu folosise diagrama tahograf

El însuși tată a doi copii, Florin Szabo a scăpat cu răni uşoare după accident, dar va trebui să trăiască având pe conștiință moartea  a patru persoane nevinovate. Acesta a fost amendat de către Autoritatea Rutieră Română (ARR), fiindcă nu utilizase diagrama tahograf, ceea ce înseamnă că accidentul ar fi putut avea loc şi din cauza oboselii. „Șoferul a fost amendat cu 4.000 de lei, iar firma la care lucra, Marah Transport, tot cu 4.000 de lei", a spus Ioan Curpaș, fost șef la ARR Bihor. Acesta a spus că Szabo avea atestat profesional, iar autocamionul avea inspecția tehnică la zi.

Necunoscute sunt căile justiţiei

Având în vedere că Iuliu Kiss - un şofer beat care în luna iunie a gonit cu un Mercedes cu circa 100 de km la oră şi a lovit un autoturism Tico, ucigând o tânără şi rănind grav alte două - a fost arestat pentru 29 de zile, faptul că Florin Szabo este cercetat în libertate şi are, pe deasupra, dreptul de a şofa, poate fi şocant pentru opinia publică.  Simina Goia a explicat însă că aceste două cazuri nu pot fi comparate, consumul de alcool şi viteza excesivă schimbând radical situaţia, din punct de vedere legal. „Când o persoană este prinsă conducând sub influenţa băuturilor alcoolice, i se ia automat dreptul de a conduce, cu sau fără victime", a spus Simina Goia.

Cum s-a petrecut accidentul

Florin Szabo conducea un autotractor,  pe banda a doua, înspre Aleşd, şi nu s-a asigurat la schimbarea direcţiei de mers pe banda întâi. A acroşat un autoturism înmatriculat în Germania, condus regulamentar de către un şofer de 30 de ani, din Vârful Câmpului, judeţul Botoşani, iar apoi a pierdut controlul asupra direcţiei. „Autotractorul a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune frontală cu autoturismul condus regulamentar din sens opus, de un bărbat în vârstă de 22 de ani, din Aleşd", a  spus Alina Dinu.

Alexandra şi Daniel, suflete pereche, au murit împreună, de Ziua Îndrăgostiţilor

În accidentul provocat de către Florin Szabo au murit pe loc Daniel Ile (22 ani) şi mama sa Maria, din Aleșd, și Alexandra Vila (19 ani), din Tinăud. Bunica băiatului a decedat câteva ore mai târziu, la spital.  „Cei patru plecaseră din Aleşd şi se îndreptau spre Oradea",  a spus Marian Ile, fratele şoferului decedat.  Daniel Ile și Alexandra Vila urmau să se căsătorească și visau la o viață împreună.

Poveste de februarie

Ironia sorţii, cei doi au devenit un cuplu tot în luna februarie, pe vremea când ea era elevă în clasa a noua, la liceul Alexandru Roman din Aleșd. Delia Motoc, fostă colegă de clasă și prietenă cu Alexandra, a spus că ambii au studiat finanțe-bănci la liceu și că visau la o carieră în domeniu. Daniel era student în anul trei la Facultatea de Științe Economice din Oradea, iar Alexandra era în anul întâi, la aceeași facultate. „Știu că aveau de gând să se căsătorească, peste un an sau doi", a spus Delia Motoc.  Potrivit unui mesaj de omagiu postat pe blogul personal de către Marius Cruceru, profesor și pastor baptist, Daniel şi Alexandra făceau parte din grupul de tineri baptiști de la Aleşd şi Tinăud. „Au venit să ne colinde de Crăciun. Erau îndrăgostiţi foc şi o pereche admirabilă. Alexandra era membră a Bisericii Baptiste din Tinăud, Daniel plănuia să intre în apa botezului în data de 27 martie. Doreau să se căsătorească şi erau foarte fericiţi. Luni, când veneau spre Oradea au ajuns acasă", a scris Marius Cruceru pe blog.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite