Oradea: Silviu Lile face machete de biserici din săpun (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Silviu Lile face machete de biserici din săpun (GALERIE FOTO)
Oradea: Silviu Lile face machete de biserici din săpun (GALERIE FOTO)

Silviu Lile este privat de libertate de 13 ani şi în tot acest timp a încercat să devină un om pe care societatea să-l accepte şi să-i mai dea o şansă. S-a îndreptat spre religie, acest lucru l-a ajutat foarte mult să se regăsească şi să devină un om mai bun.

Silviu Lile a fost condamnat pentru omor şi după ce a trecut pe la Penitenciarul de maximă siguranţă din Craiova, a ajuns la Penitenciarul din Oradea. După 13 ani de carceră Silviu pictează, face goblenuri şi machete de biserici. „Totul a început la Craiova, unde am fost obligatoriu înscris la un curs de pictură. Tot acolo am început să fac şi machete din săpun. Un coleg de-al meu făcea flori din săpun şi o călugăriţa m-a întrebat dacă nu poate să facă şi o biserică. Aşa că l-am întrebat dacă poate dar el nu s-a descurcat şi am încercat să fac eu. Am reuşit să fac macheta bisericii din satul meu şi a ieşit foarte bine”, povesteşte Silviu.

Perfecţionare la Oradea

Ajuns la Oradea, Silviu a continuat să-şi perfecţioneze talentul. Cu sprijinul conducerii Penitenciarului din Oradea, el a primit carton şi lipici pentru a putea să facă machete de biserici. Reprezentanţii Penitenciarului i-au adus poze cu diferite mănăstiri din ţară iar el le-a făcut machetele. „Penitenciarul din Oradea încurajează foarte mult astfel de activităţi. Încercăm să-i facem pe aceşti oameni să-şi găsească hobby-uri, în diferite domenii. Ei pot face sport, pictură, pot citi, au suficiente activităţi care să le umple timpul şi să-i ajute să se formeze pentru perioada când vor ieşi din  Penitenciar”, a declarat Gabriel Ţica, purtător de cuvânt al Penitenciarului din Oradea. În 2007 Silviu a urmat un al doilea curs de pictură, alături de alţi colegi de-ai lui. „Doamna Ramona Novicov, critic de artă, m-a încurajat să încep şi să pictez. Aşa am început să fac picturi cu teme religioase, dar n-am renunţat la machete şi goblenuri”, povesteşte Silviu.

Expoziţii de pictură

Silviu a avut trei expoziţii în afara penitenciarului. Una de goblenuri, una de machete şi una de pictură. Pentru expoziţia de machete a muncit luni se zile, de dimineaţa până seara. „Domnul Ţica m-a sprijinit să fac o expoziţie de machete. Am realizat aproximativ 20 de machete la care am muncit mai multe luni. Pentru o machetă am lucrat o săptămână, de dimineaţă de la ora șase până seara la zece, dar a meritat”, povesteşte Silviu.

Cantor

Pe lângă goblenuri, picturi şi machete, toate cu temă religioasă, Silviu este şi cantor al bisericii din Penitenciar. „Tata a fost cantor la biserica din sat, el mă ducea obligatoriu de mic acolo cu el, atunci nu mi-a plăcut deloc ce făcea el. După ce am fost închis mi-am dat seama că am şi talentul lui şi am devenit cantor aici la biserică. Ţin toate posturile, m-am lăsat de fumat şi de băut. Religia m-a ajutat foarte mult să fac toate astea, să devin un cetăţean onest şi muncitor”, spune Silviu. Silviu Lile mai are 11 luni de pedeapsă, şi speră că se va integra în societate. „Când o să mă eliberez vreau să arăt lumii că sunt o altă persoană”, conchide Silviu.

Întrebări şi răspunsuri
Unde o să locuiţi după ce ieşiti din Penitenciar?
O să mă întorc în Gepiş, satul meu natal, şi sper să locuiesc în casa părinţilor mei.
Ce o să faceţi după ce ieşiti?
Nu ştiu, o să muncesc. După 13 ani de stat în Penitenciar nu mai ştiu cum bate vântul afară. Sper să-mi găsesc ceva de lucru. O să pictez şi o să fac machete şi goblenuri în continuare, nu vreau să renunţ la pasiunea mea.

Ce-i place
Lui Silviu îi place să muncească foarte mult şi iubeşte enorm religia şi ţine cu sfinţenie toate posturile sfinte. Îi plac oamenii oneşti şi ar vrea să-şi întemeieze o familie.
Ce nu-i place
Lui Silviu nu-i plac oamenii egoişti  şi nu suportă minciuna.

Profil
Născut
La 25 martie 1965, Gepiş, judeţul Bihor
Studii
A terminat zece clase şi Şcoala Profesională M.I.U din Oradea
Familie
Divorţat, fără copii
Hobby
Pictura

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite