Oradea: Măsuri în urmă poluării de pe Sighiștel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Măsuri în urmă poluării de pe Sighiștel
Oradea: Măsuri în urmă poluării de pe Sighiștel

După mai multe vizite în teren, inspectorii Direcției Ape Crișuri Oradea au cerut reprezentanților European Food și autorităților locale, să ia câteva măsuri pentru a preveni incidente, ca cel de joi, când au fost poluate pâraiele Crișul Băița și Sighiște.

Potrivit unu comunicat al DA Crișuri, SC European Food SA trebuie să efectueze o verificare a întregii reţele de canalizare interioare în vederea identificării unor eventuale neconcordanţecu reţeaua proiectată, SC Solceta SA Ștei trebuie să efectueze o verificare a tuturor conductelor ce se găsesc pe malul stâng, identificarea tuturor racordurilor ilegale ce pot deversa ape uzate menajere în valea Sighiştel şi Criş – Băiţa şi desfiinţarea acestora și primăria Ştei să efectueze salubrizarea văii Sighiştel pe tronsonul SC Mirocom SA  până la  podul rutier DN79.

Controale în teren

Joi, pe pâraiele Sighistel și Crișul Băița s-a produs o poluare în urma căreia sute de pești au murit. Pentru a depista sursa poluării, au fost făcute mai multe verificări. "În prima zi, în zona podului pietonal de pe Valea Sighistel s-a constatat o evacuare camuflată cu pietre și crengi tăiate, care prezenta urme de deversări de apă, pești morți în zona de evacuare și spumă pe vegetația din zonă", spune Raluca Negruț, purtătorul de cuvânt al DA Crișuri. A doua zi, controalele s-au desfăşurat în prezenţa primarului oraşului Ştei, Lucaciu Ioan, directorului fabricii European Food, Emil Păulaş, și reprezentanţilor SC Solceta S.A. Ștei (operatorul canalizării menajere din oraş). "S-a identificat un cămin de vizitare pe canalizarea menajeră aparținând SC Solceta SA Ștei, în zona podului pietonal din care pornea o conductă de debuşare pentru ape uzate în Valea Sighiştel, racordată ilegal,  cel mai probabil de către cetățenii din zonă. Aval de podul pietonal, pe malul stâng, s-au constatat depozitări de deşeuri menajere și deseuri din constructii.  Evacuarea identificată in data de 30 iuli se află la circa 50 de metri de căminul de branşament al staţiei de preepurare a SC European Food SA în canalizarea orăşenească", spune Raluca Negruț, purtătorul de cuvânt al Direcției Ape Crișuri Oradea. În urma efectuării analizelor pe probele de apă recoltate în 31 iulie, la ora 14.30, calitatea cursului de apă valea Sighiștel se încadrează în clasa II de calitate (stare bună). În 1 august, inspectorii au fost din nou la fața locului și au constatat că evacuarea de ape uzate prin conducta realizată ilegal a fost zidită.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite