Oradea: William Shakespeare face engleza mai accesibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara Sânziana Neșiu îi învață pe elevi limba engleză, folosindu-se de piesele de teatru create de marele dramaturg.

Shakespeare este la fel de actual în 2009, precum a fost la 1600. Orădeanca Sânziana Neșiu, profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic Lucian Blaga, și-a petrecut ultimii zece ani încercând să le demonstreze tinerilor tocmai acest lucru. Fiind o fire mai puțin conformistă, aceasta face face spectacol din limba engleză, cu ajutorul teatrului și, în special, al pieselor semnate de William Shakespeare.

Kiss me, Kate!
„În 1996 am pus în scenă, cu elevii de clasa a noua, o adaptare a „Îmblânzirii scorpiei”, în care toți actorii erau îmbrăcați în haine moderne. Până și personajul Kate era în blugi”, își amintește profesoara. Ea spune că Shakespeare este important fiindcă scoate în evidență moravurile vremurilor care, în ciuda trecerii timpului, au rămas aceleași și în secolul XXI.
În ceea ce privește evoluția limbii engleze, Sânziana Neșiu subliniază că, până la Shakespeare, engleza literară era foarte diferită de cea scrisă. „El a adus în opera scrisă limba poporului”, spune profesoara. Unele dintre lucrările lui William Shakespeare sunt considerate drept cele mai strălucitoare opere scrise vreodată în literatură, datorită priceperii acestuia de a depăşi naraţiunea şi de a descrie cele mai intime şi profunde aspecte ale naturii umane. Editura Adevărul Holding a lansat miercuri seria de opere complete ale marelui dramaturg, în 15 volume. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite