Oradea: Biserica „Pogorârea Sfântului Spirit“ (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea bihoreană de cult a fost construită pe locul unei biserici a călugărilor franciscani. Campania „Poveştile Oradei Mari” continuă cu aspecte din istoria unui monument de interes naţional, o frumoasă biserică romano-catolică.

Biserica romano-catolică Pogorârea Sfântului Spirit este o clădire în stil eclectic, pe amplasamentul căreia a existat biserica călugărilor franciscani, construită între 1732 – 1748. După desfiinţarea ordinului călugăresc, în  28 septembrie 1787, biserica a fost transferată în proprietatea parohiei romano-catolice din Olosig. În 1876 bisericii i s-a adăugat un turn pe faţada principală. Acesta a fost ridicat de către inginerul Knapp Ferenc, într-un timp record.

Demolată în 1901
Viteza lucrărilor se pare că a dăunat însă calităţii. Potrivit celor prezentate de Peter I. Zoltan, în aprilie 1891 între nava şi turnul bisericii a apărut o fisură serioasă. „O comisie de experţi formată din cei mai buni specialişti a dispus, după o verificare amănunţită, consolidarea navei, care a fost terminată în august 1891”, scrie Peter I. Zoltan. După nici zece ani, noi fisuri au apărut, pe bolta bisericii, specialiştii recomandând închiderea de urgenţă şi chiar demolarea clădirii. Nava bisericii a fost demolată, în 1901.
De reconstrucţia bisericii s-a ocupat Rimanoczy Kalman Junior care, pe lângă vechiul turn clopotniţă, a adăugat două turnuri secundare, mai mici. „Piatra de temelie a bisericii a fost pusă la 5 mai  1903”, notează Peter I. Zoltan. Biserica a fost terminată în primăvara lui 1905, fiind sfinţită la 16 iulie în acelaşi an, în prezenţa episcopului Paulus Szmrecsanyi. Biserica romano-catolică din Olosig este reprezentativă pentru stilul pseudobaroc, combinând elementele arhitecturii baroce cu cele renascentiste.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite