Serviciul de paşapoarte luat cu asalt de orădeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dată ce soseşte vara, Serviciul Paşapoarte Bihor devine neîncăpător. Mii de bihoreni se înghesuie să îşi schimbe paşaportul sau să opteze întâia oară pentru unul. Afluenţa de solicitanţi a făcut ca serviciul să ăşi extindă programul de lucru şi angazaţii să muncească până când ultima persoană pleacă de la ghişeu.

Situaţia de la paşapoarte se iveşte în fiecare an , o dată cu apariţia sezonului estival. Bihorenii plecaţi în străinătate se întorc acasă şi, cu această ocazie, hotărăsc să îşi schimbe paşaportul. Asta face ca aproape 200 de cereri să fie înregistrate zilnic la ghişeuri. „În această perioadă a fiecărui an, ne confruntăm cu aglomeraşie al ghişee. Avem între 180 şi 195 de cereri înregistrate pe zi. În luna mai au fost 2.055 de cereri, în iunie 2.658, iar în iulie s-au înregistrat 3.058 de cereri. Luna această vom ajunge la 4.000", spune comisar-şef Florin Butuc, şeful Serviciului Paşapoarte Bihor. Uniattea şi.a schimbat programul de lucru pentru a face faţă tuturor cererilor. „Încă din 1 iulie, în zilele de marţi şi joi există un program prelungit de la ora 8 la ora 18. Oricum şi în celelate zile stăm cât e nevoie, pentru a servi şi ultima persoană care aşteaptă la rând", zice Butuc.

Explicaţiie pentru frenezia de la ghişee se regăsesc în faptul că e perioada concediilor, iar cei acre lucrează în străinătate se întorc acasă, în timp ce bihorenii merg în vacanţă în alte ţări. „Cele mai solicitate sunt paşapoartele biometrice, care se eliberează în 14 zile şi costă 276 de lei. Cei care se grăbesc optează pentru cele temporare, care sunt valabile un an, se fac în două ore şi costă 216 lei", spune Florin Butuc.

Unul dintre orădenii care a stat la coadă la Serviciu Paşapoarte în aceste zile este Răzvan petruţ, de 22 de ani. Tânărul lucrează în străinătate şi a revenit în ţară pentru câteva zile. „Lucrez în Italia. Săptămâna trecută am venit acasă pentru a rezolva unele probleme. Pentru că, în curând îmi va expira paşaportul, m-am gândit să îl schimb. Am optat pentru cel biometric, deoarece e valabila mai mult timp", spune Răzvan.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite