PORTRET Sergiu Oros, pompierul orădean care trece prin apă şi prin foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul este atras mai mult de meseria de scafandru decât de cea de pompier, cu toate că în apă, riscurile sunt mai mari.

Profil


Născut. 7 octombrie 1984, Satu-Mare
studii. Studii liceale şi curs de scafandru
Familie. O soră şi un frate

Pompierul din Satu-Mare s-a mutat în Oradea când era clasa a treia. „Tatăl meu este militar şi a fost repartizat în Oradea, astfel că am venit şi noi aici. De mic am vrut să mă fac militar, mai exact poliţist, dar tatăl meu nu a fost de acord”, mărturiseşte Sergiu. Lucrând în domeniu, tatăl pompierului-scafandru a vrut să îşi ferească fiul de pericolele la care el este expus ca şi poliţist. „Riscurile cu care se confruntă un cadru militar sunt mari, dar mie nu mi-a fost niciodată frică de aşa ceva. După ce am terminat liceul am mers în armată. Atunci era obligatoriu, dar acum se pare că nu mai este”, spune Sergiu.
Pompierul adaugă că, din punctul lui de vedere, armata l-a ajutat foarte mult şi l-a pregătit pentru viaţă. De mic i-a plăcut să facă sport, iar în timpul liceului a fost pasionat de culturism. La un an după ce a terminat armata s-a angajat ca pompier şi la scurt timp a fost selectat şi pentru postul de scafandru, pe care îl ocupă şi în prezent.


Meserie riscantă


„Am început ca pompier, dar nu mi-a fost niciodată frică de ce aş putea să păţesc. Nu pot să spun că mi-a fost greu, pentru că asta mi-am dorit să fac”, explică Sergiu. Una din experienţele cele mai neplăcute din cariera sa a avut loc chiar în Oradea. Un incediu a mistuit un aparatament întreg şi a ucis un bărbat trecut de vârsta a doua. „Când am ajuns, victima era deja moartă”, îşi aminteşte pompierul.
Nu doar din foc salvează vieţi. Sergiu este unul din cei trei scafandri din judeţul Bihor. „Este o meserie mai riscantă, dar care mie îmi place foarte mult. În apă creşte dificultatea salvării victimelor, mai ales dacă vizibilitatea este redusă”, spune scafandrul.

Întrebări şi răspunsuri

De ce crezi că armata   ar trebui să fie obligatorie?
Cu toate că mie mi-a fost greu la început în armată, pe parcurs m-am acomodat. Consider că tinerii care fac armata se călesc mai uşor şi sunt pregătiţi pentru orice situaţie neprevăzută.

Ce satisfacţii îţi duce dubla meserie de pompier-scafandru?
În primul rând îmi oferă şansa să salvez vieţile omeneşti. Când merg la o intervenţie ştiu că datoria mea este să scot, fie din apă, fie din foc, victimele în viaţă. Normal că se întâmplă să nu reuşim de fiecare dată, dar nu tot timpul ţine de noi. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite