Oradea: Seminarul Greco-Catolic, monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Seminarul Greco-Catolic, monument istoric
Oradea: Seminarul Greco-Catolic, monument istoric

Fațada clădirii impresionează prin elementele arhitectonice specifice stilului tradițional românesc. Campania „Poveștile Oradei Mari” vă relevă aspecte din trecutul clădirii de  pe strada Parcul Traian nr. 20.

Povestea Seminarului Greco-Catolic din Oradea, de pe strada Parcul Traian numărul 20 se leagă de trecutul religios al orașului. Potrivit celor prezentate de Liviu Borcea, în „Memoria caselor”, înființarea unui seminar pentru formarea de preoți necesari confesiunii greco-catolice a fost acceptată de împăratul Leopold al doilea, la solicitarea episcopului greco-catolic Ignatie Darabant (1788 – 1803), la data de 30 ianuarie 1792. Clădirea a fost construită pe locul unei mănăstiri iezuite, spațiu pe care în Evul Mediu, ar fi existat biserica catolică Sf. Egidiu (pe care și-au disputat-o catolicii și protestanții în timpul luptelor confesionale de după 1557).

Dezvoltare continuă
După 1792, seminarul a fost completat cu o școală de pregătire a învățătorilor, în 1848. „Pe vremea episcopului Ignatie Darabant, numărul seminariștilor s-a ridicat la 26, apoi el a fost în continuă creștere”, notează Liviu Borcea. La fel a crescut și numărul elevilor de la internat. O perioadă de avânt a fost în 1893, când episcopul Mihai Pavel a constituit o fundație de 80.000 de florini, dotând școala cu cele necesare. Pe lângă această sumă, Mihai Pavel a lăsat, înainte să moară, 150.000 de florini, pentru ridicarea unei noi aripi a seminarului. „În 1908, pe baza proiectului lui Rimanoczy Kalman junior, s-a extins clădirea cu o aripă în curte, care în perioada 1912-1913 a continuat cu construcția internatului, în partea nordică a clădirii”, scrie Peter I. Zoltan, în „Clădirile monumente istorice ale Oradei”. În curtea seminarului a început în 1914 construirea unui corp dedicat unei Academii, terminată în 1924. Întreaga clădire a fost reconstruită între 1925 și 1928, în stil tradițional românesc. „În timpul celor patru ani de școală, studenții nu aveau voie acasă decât o singură dată pe an, toată luna septembrie”, scrie Liviu Borcea. Printre profesorii care au predat aici se numără și muzicianul Francisc Hubic. Desființată în 1948, instituția a fost reînființată în 1998, ca facultate aparținând de Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj.
„Clădirea seminarului este monument istoric de interes local”, spune Bianca Irimie, consilier în cadrul biroului de marketing cultural și promovarea imaginii patrimoniului, Primăria Oradea.

Fațadă neobrâncovenească
Lucrările dintre anii 1925 – 1928 s-a realizat pe baza proiectului lui Sallerbeck Antal, executat  de Papp Janos. Atunci s-a refăcut și fatada în stil neobrancovenesc, așa cum arată ea astăzi. Reabilitarea completă, cu restaurarea bisericii de lânga clădire, s-a finalizat în 2004.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite