Sebastian Hava, jandarm la lucru şi în timpul liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Hava
Sebastian Hava

Orădeanul lucrează în cadrul Jandarmeriei de trei ani şi jumătate. El face parte din Detaşamentul Mobil.

Profil


Născut: 23 mai 1980, Oradea
Familie: Necăsătorit
Studii: Student în anul III la Facultatea Spiru Haret din Oradea

Sebastian spune că a ales această meserie pentru că este un loc de muncă sigur şi, bineînţeles, pentru că îi place. Sebastian face parte din Detaşamentul Mobil al Jandarmeriei şi are şi o parteneră pe nume Ceza, o căţeluşă antrenată special pentru intervenţii.
„Noi desfăşurăm acţiuni de asigurare a ordinii şi liniştii publice la manifestări de amploare în principal, dar facem şi patrule pe stradă. Îmi place ceea ce fac, iar faptul că pe lângă colegii mei mai am o parteneră de încredere, şi anume câinele meu, Ceza, îmi dă o siguranţă în plus”, spune jandarmul.


Eroul necunoscut


Sebastian spune că a participat la multe acţiuni pe stradă, a prins hoţi care aveau asupra lor arme albe, dar niciodată nu a avut de-a face cu un jaf armat. Asta până într-o seară, când a fost omul potrivit la locul potrivit. „Eram în timpul meu liber şi am mers până la un magazin să fac cumpărături. Urma să fie un meci de fotbal între Dinamo şi Astra Ploieşti şi vroiam să-mi iau câte ceva înainte. Când am ajuns pe scările magazinului s-a pornit alarma, iar vânzătoarea era foarte speriată. Nu ştiam ce se întâmplă. La un moment dat iese un bărbat în fugă şi ajunge exact în faţa mea. L-am imobilizat iar vânzătoarea mi-a strigat că are asupra lui o armă”, povesteşte jandarmul.


După ce l-a percheziţionat, Sebastian a văzut că arma era de fapt un pistol de jucărie. Cu toate acestea a procedat ca la carte, a luat arma fără să o atingă şi a sigilat-o într-o pungă pentru a o preda mai departe poliţiei. Primii pe care i-a sunat au fost colegii lui care erau de serviciu în acea seară. „Mi-am sunat imediat colegii de la Detaşamentul 1 Jandarmerie iar ei au ajuns în câteva minute, timp în care făptaşul era imobilizat. Apoi după ce a venit şi poliţia s-au făcut investigaţiile necesare”, spune jandarmul.


Sebastian adaugă că a acţionat instinctiv şi că a avut noroc că nu a fost vorba despre o armă adevărată. „În momentul acela nu m-am gândit foarte mult la consecinţe. Antrenat fiind pentru aşa ceva, am acţionat foarte rapid. Mai târziu mi-am dat seama că totuşi se putea întâmpla orice, dar acestea sunt riscurile meseriei mele şi mi le asum”, spune jandarmul. Sebastian este mulţumit că totul s-a terminat cu bine şi nimeni nu a fost rănit.

Întrebări şi răspunsuri

E grea meseria asta?
Nu este o meserie uşoară, dar este foarte interesantă şi mie îmi place foarte mult. Fiecare misiune diferă, niciodată nu ştii ce vei face într-o zi de muncă, e o provocare.

Sunt mulţi scandalagii pe străzile oraşului?
Nu, orădenii sunt destul de liniştiţi, nu este un oraş periculos, din fericire.

Ce-i place

Lui Sebastian îi plac câinii, el lucrează mult cu patrupedele. De asemenea, îi place să se uite la meciuri de fotbal.

Ce nu-i place

Sebastian spune că nu-i plac oamenii care întârzie şi cei care vorbesc despre un subiect fără să fie documentaţi, îşi dau cu părerea fără să cunoască destul de bine acel subiect.

Noi desfăşurăm acţiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări de amploare.
Sebastian Hava, jandarm

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite