Oradea: Scandal pe funinginea din hornul brutăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Scandal pe funinginea din hornul brutăriei
Oradea: Scandal pe funinginea din hornul brutăriei

Locatarii de pe strada 12 Octombrie reclamă că firma de lângă ei îi intoxică încet şi sigur cu dioxid şi monoxid de carbon. Patru familii care locuiesc lângă brutăria Popa se plâng că de un an nu îşi pot ţine uşile şi ferestrele deschise, din cauza funinginii care iese prin hornul brutăriei.

În repetate rânduri s-au trezit cu grădinile îmbrăcate în negru, cu pervazele şi clanţele încărcate cu straturi de funingine desprinse de pe coşurile de fum ale brutăriei. Au depus reclamaţii la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, brutăria C&H Prodlem (brutăria) a fost verificată şi amendată, dar probleme vecinilor persistă şi azi.

Ploaie neagră
„De anul trecut, de când au schimbat combustibilul la cuptoare şi au trecut de la motorină la păcură, de atunci ne intoxică”, se plânge Toth Francisc, 59 ani, care locuieşte în curtea respectivă de şapte ani. „În fiecare dimineaţă, primul lucru pe care trebuie să-l fac este să strâng funiniginea”, se plânge Feher Ana, la cei 70 de ani ai săi.

image



Aceasta povesteşte că, la un moment dat, căţelul ei alb a fost tot negru de la funinginea din curte. „Cu uşile închise şi geamurile ferecate, aşa trebuie să trăim, că altfel ne intră funinginea în mâncare”, mai spune Feher Ana. „De un an patronii ne tot promit că rezolvă problema”, se revoltă Duşneac Jozsef, în vârstă de 67 ani. Vecinii mai atrag atenţia că brutăria a solicitat autorizaţie de la Agenţia pentru Protecţia Mediului la 7 august 2009, în condiţiile în care sesizarea lor la APM a fost depusă la 22 iulie 2009.

image
image



Casele și obiectele din curțile locatarilor sunt pline de funingine. FOTO: Claudia Vidican

Analize în regulă
Floare Popa, patroana brutăriei cu pricina, spune că s-au făcut analize şi că nu s-au constatat emisii sau imisii în atmosferă, cu conţinut de suspensii. „Să plătească ei alte analize, dacă le contestă pe ale noastre“, spune Floare Popa.  „La o brutărie din centrul Bonn-ului am văzut cuptoare mai vechi decât ale mele, care sunt de ultimă generaţie. Am injectoare performante“, subliniază patroana, care e convinsă că vecinii ei vor să se răzbune pe ea, fiindcă nu vrea să le cumpere casele. „Pe o cameră, într-o colibă, mi-au cerut 80.000 de euro”, îşi aminteşte Floare Popa.

Citat
„Dăcă înainte de analize brutăria folosește combustibilul recomandat, rezultatele pot ieși în regulă”, Călin Mocan, comisar șef la Garda de Mediu

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite