Oradea: Sătenii din 20 de comune vor avea apă la robinet, în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Sătenii din 20 de comune vor avea apă la robinet, în casă
Oradea: Sătenii din 20 de comune vor avea apă la robinet, în casă

Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor vor cofinanța un proiect de extindere a rețelelor de apă și canalizare la nivelul întregului județ.

Proiectul are o valoare totală de o sută de milioane de euro, iar până la începutul lunii septembrie trebuie depus la Ministerul Mediului pentru evaluare.

Plan uriaş de dezvoltare
Ilie Bolojan, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară a precizat că proiectul a demarat în 2006, astfel încât nu pot fi schimbate comunele care vor beneficia de el în prima etapă. Ajutorul oferit de primăria Oradea și consiliul județean va consta în cofinanțarea părții ce revine Companiei de Apă Oradea, devenită operator regional, iar consiliul județean va acoperi și partea ce le revine comunelor.

Vicepreședintele Kiss Alexandru a cerut ca în schimbul contribuției financiare de circa 14 milioane de euro, consiliul județean să fie acceptat în acționariatul Aparegio, asociației de dezvoltare care implenetează acest proiect.

Lucrările vor dura aproape 30 de ani

În prima etapă a proiectului, 20 de comune și municipiul Oradea vor beneficia de extinderea retelelor de apă și canalizare.   Proiectul se va extinde la întregul județ și va dura circa 25-30 de ani.

Valoarea totală a proiectului este de circa o sută de milioane de euro don care 63 de milioane de euro vor fi asigurați din fonduri nerambursabile, iar diferența trebuie asigurată de Compania de Apă Oradea și primăriile beneficiare. Compania de apă și primăriile comunelor beneficiare nu au capacitatea financiară pentru a pune diferența de bani. Aceasta va fi acoperită de primăria Oradea și Consiliul Județean. O adevărată piatră de moară pentru acestea sunt cheltuielile neeligibile.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite