Oradea: Portret/Antonio Sargenti îi reprezintă pe italieni în Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președinte al UNIMPRESA Bihor și corespondent consular, italianul cunoaște toate problemele conaționalilor săi. Firma pe care o conduce a fost în 2008 al șaptelea mare contribuabil din Oradea.

Dacă cineva l-ar auzi pe Antonio Sargenti vorbind despre Italia, țara pe care a părăsit-o în urmă cu circa 15 ani, ar înțelege imediat de ce a fost numit reprezentant consular al Italiei în județele Bihor și Satu Mare. Vocea i se schimbă de emoție și dragoste de țară atunci când descrie colinele Toscanei sau frumusețea Romei. Cu toate acestea, din 1994 și-a îndreptat atenția înspre România și Oradea, în căutare de producători de încălțăminte, pentru firma la care lucra în Italia. “Știam că la Oradea există forță de muncă ieftină și calificată, că exista o tradiție, prin cele trei fabrici Crișul Favorit, Olimpia și Clasicor. De aceea am venit aici”, explică Antonio Sargenti. La 8 martie 1995 s-a stabilit la Oradea, întâmpinând greutăți la tot pasul. “Mentalitatea era cu totul alta atunci în România. Din păcate, în Republica Moldova, unde am deschis în 2007 o altă fabrică, lucrurile sunt la nivelul de atunci al Oradei. Dar acolo nu există dorința de schimbare a orădenilor”, spune Tonino (cum îl numesc prietenii). Recunoaște că s-a obișnuit cu șpaga și cu țepele care i-au fost trase, atât pe plan personal, cât și profesional, considerându-le naturale pentru un stat în care oamenii sunt atât de săraci.

Producție de un milion de perechi de pantofi pe an

La 31 iulie 1995 a deschis prima fabrică la Oradea, luând în chirie un spațiu pentru o secție de croit și cusut în care lucrau 45 de persoane. Ulterior aici au ajuns să muncească 250 de persoane. Când legea României a permis persoanelor juridice românești, cu capital străin, să cumpere terenuri, a făcut prima achiziție imobiliară în Borș. Așa a fost înființată prima fabrică, pe o suprafață de 3.500 mp, cu 350 de angajați, la Sântion. Apoi, când s-a pus în vânzarea terenul din Oncea a dezvoltat o nouă fabrică, pe o suprafață de 18.000 mp, cu 672 de salariați. “În 2008 am fost al șaptelea contribuabil la bugetul local. Am plătit taxe și impozite în valoare de 1.570.000 euro”, spune Sargenti. În ceea ce privește productivitatea firmei, administratorul vorbește de un milion de perechi de pantofi pe an, circa 4.500 pe zi. Aproape toată producția este pentru export, ajungând în Franța, Italia, Germania, Elveția, Austria și Canada. Pe plan intern firma are doi clienți, Benvenuti și Otter. “Nu mai lucrăm în sistem lohn, ca în 1995. Totul se face la noi acum”, spune administratorul firmei a cărei cifră de afaceri în 2008 a fost de circa 22 milioane de euro.

Își ajută conaționalii

Din 2004 este reprezentant consular al Italiei și președinte al asociației întreprinzătorilor italieni în România, UNIMPRESA Bihor. În această calitate se ocupă de toate problemele italienilor din Bihor și Satu Mare, fie că este vorba despre cetățenia copiilor acestora sau de chestiuni legate de business. Cum în prezent în Bihor mai sunt circa 200 de firme italiene, Sargenti își aduce aminte cu melancolie de anul 2003 când în județ 35.000 de persoane lucrau ca angajați la 420 de firme cu patroni italieni.

Întrebări și răspunsuri
Vorbiți cu nostalgie de Italia. Regretați că v-ați stabilit la Oradea?
Trei lucruri contează în viață. Unul e munca. În Oradea am avut șansa de a mă dezvolta ca persoană. În Italia eram administrator dar aici mi s-a dat o responsabilitate, o mie de angajați. Dacă rămâneam acasă nu ajungeam ce sunt azi.
Care a fost prețul succesului?
Familia. Când am plecat fetița mea Lorenza avea un an. Acum are 16 și o văd doar când merg în Italia.
Cum ați învățat limba română?
Greu, fiindcă la început nu am simțit nevoia. Toată lumea vorbea italiană. Am început să învăț când am vrut să înțeleg fără traducător documentele pe care le semnam.

Profil:
Născut: 13 iunie 1960, Pergola, Italia
Studii: Liceul Economic din Pesaro
Profesie: administrator firmă Bihore, președinte UNIMPRESA Bihor, reprezentant consular în județele Bihor și Satu Mare
Familie: divorțat, o fiică de 16 ani

Ce-i place:
Întreprinzătorul spune că-i place mult să călătorească, însă nu are timpul necesar. În călătoriile sale a fost impresionat de Elveția și India, însă Italia rămâne pe locul întâi în preferințele sale. “Nu am văzut încă ceva mai frumos. În Italia ai tot ce îți poți dori, ai munte și mare, ai istorie, cultură și modă. Este cel mai complex loc din lume”, povestește Antonio, emoționat.
Ce nu-i place:
Italianul nu suportă locurile aglomerate. Cel mai tare îl enervează însă oamenii care îl iau la mișto, care nu își respectă cuvântul dat, schimbându-și afirmațiile de la o zi la alta. “Când cineva se răzgândește, după ce mi-a promis ceva, vreau să fiu informat din timp, nu să fiu lăsat să aștept, pierzând timp”, spune omul de afaceri.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite