Oradea: Portret/ Sânziana Neșiu face spectacol din limba engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/ Sânziana Neșiu face spectacol din limba engleză
Oradea: Portret/ Sânziana Neșiu face spectacol din limba engleză

O profesoară nonconformistă, orădeanca predă limba engleză, prin teatru. Elevii săi au ajuns pe scenele unor festivaluri internaționale, impresionând prin originalitate. S-a specializat la Washington DC și Cambridge.

Fiică de profesori de limba și literatura română, Sânziana Neșiu a știu întotdeauna că va lucra în învățământ. Deși toată lumea se aștepta să ajungă tot profesoară de limba română, o conjunctură a orientat-o spre specializarea engleză-română, devenind astfel „teacher”, din 1997 profesor titular la catedra de limba engleză, la Liceul Lucian Blaga din Oradea. Titularizarea a venit la un an după ce a descoperit ce înseamnă să-i înveți pe elevi limba engleză, prin teatru. „În 1996 am făcut un curs de limba și literatura engleză, la Sighișoara, sub egida British Council. Acolo l-am avut ca îndrumător pe Alan Duff, care ne-a introdus în predarea limbii engleze, prin teatru”, își amintește Sânziana. La sfârșitul cursului a realizat ea însăși, împreună cu o echipă interjudețeană, un spectacol de 15 minute, pornind de la Pygmalion, de George Bernard Shaw.

Recunoaștere internațională
Tot prin intermediul inspectoratului școlar, care a trimis-o la acest curs, a participat la primul festival de teatru în limba engleză pentru elevi, din România, desfășurat la Bacău, în 1997. „Am luat premiul pentru originalitate”, spune Sânziana Neșiu, mândră de elevii de clasele a șasea și a șaptea cu care a lucrat atunci, la un colaj de patru piese, sub genericul „Călătorește cu mine”. Încurajată de acest premiu a continuat să cultive dragostea elevilor față de limba engleză. De atunci a pus în scenă nenumărate spectacole, toate avându-i ca protagoniști pe elevii de la Liceul Lucian Blaga. „Culmea am atins-o în 2006, la Festivalul Eurotheatre, cu spectacolul Dracula Reloaded, o parodie la celebrul mit transilvan și la filmul Matrix”, spune Sânziana. De asemenea, a condus primul grup de elevi români care au participat la Global Education Festival, de la San Remo, la secțiunea teatru. „Cea mai recentă realizare s-a încadrat în proiectul Youth on line, prin piesa «Cine este Zeus». Am abordat problemele actuale ale tinerilor, manelele, curentul emo, drogurile, alcoolul, țiganii”, enumeră Sânziana. Avanpremiera a avut deja loc, urmând ca, la începutul anului școlar, să aibă loc premiera, la Teatrul Arcadia.

Bursa Fulbright

Profesoarei îi place să se implice în diverse proiecte ale unor organizații neguvernamentale. Din 1992 colaborează cu Uniunea Femeilor Bihor, pentru care a tradus diverse documente. De-a lungul carierei didactice, s-a specializat prin mai multe burse în străinătate, printre care una la Cambridge și alta la Washington DC. Din pasiune pentru teatru și copii, a petrecut sute de ore în cadrul unor activități extracuriculare, pregătind cu elevii diverse spectacole.

Întrebări și răspunsuri

Care este satisfacția muncii?
Aplauzele de la sfârșitul spectacolului. Nimic nu te motivează mai mult.

Aveți elevi care au ajuns actori?
Am avut două eleve care au cochetat cu actoria și un elev cu care am avut diverse colaborări, care este în prezent actor la Teatrul de Stat din Oradea. Anul trecut am trimis patru participanți la Drama Camp, la Sovata, într-o tabără de actorie.

Ce fel de piese vă plac?
Întotdeauna abordăm lucrări clasice, pe care le reinterpretăm. Pe Cenușăreasa am transformat-o în Pretty Woman, pe Dl. Goe în Miss Goe și altele.

Profil:

Născut:  8 septembrie 1967, Oradea
Studii: Universitatea din Oradea, Facultatea de Filologie (engleză-română), specializări și burse în Anglia, SUA, Malta
Familie: căsătorită

Ce-i place
Sânziana este o mare iubitoare de artă, fie că este vorba despre teatru, muzică sau pictură. Deși apreciază în mod special cinematografia de artă, filmul său preferat este Forrest Gump. „Cel mai mult îmi place să lucrez cu copiii”, recunoaște însă profesoara de limba engleză.

Ce nu-i place
Considerându-se o persoană extrem de sociabilă, Sânziana spune că sunt puține lucrurile care nu-i plac. Profesoara menționează totuși că nu-i place să stea la coadă, la bancă, de exemplu, motiv pentru care preferă să meargă la altă sucursală. Nu mănâncă alimente prea condimentate. „Nu-mi place să plâng”, spune orădeanca.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite