Oradea: Liceul Sanitar, de la religie la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Liceul Sanitar, de la religie la şcoală
Oradea: Liceul Sanitar, de la religie la şcoală

Moaşele erau pregătite la fosta mănăstire Immaculata, clădire cu o vechime de aproximativ 140 de ani. Campania „Poveştile Oradei Mari” continuă cu prezentarea Liceului Sanitar, clădire construită în stil romantic între anii 1860- 1870.

Potrivit celor prezentate de Peter I. Zoltan în „Clădirile monumente istorice ale Oradei”, mănăstirea Immaculata a fost înfiinţată în 1855, în amintirea logodnei dintre împăratul Franz Jozsef şi împărăteasa Elisabeta. Fondatorul clădirii cunoscute ca liceul sanitar, astăzi Grupul Şcolar Sanitar „Vasile Voiculescu”, a fost canonicul Fogarassy Mihaly, care mai târziu a devenit episcop.
Văduva unui ofiţer, Krauszer Gyorgyne, a donat terenul pentru înfiinţarea unei grădiniţe, care ulterior a fost extinsă cu o creşă, episcopul Szaniszlo Ferenc din Satu-Mare încredinţând  îngrijirea copiilor unor măicuţe vincenţiene.

O poveste din alte secole
„Peste câţiva ani, episcopul a cumpărat terenul şi, în anul 1860, s-a construit clădirea cu un etaj, de la stradă, care se poate vedea şi astăzi. Atunci s-a deschis şi şcoala elementară, cu 80 de elevi”, notează autorul Peter I. Zoltan.
În anul 1891, episcopul Schlauch a deschis în  cadrul mănăstirii prima şcoală de educatoare pentru grădiniţă, din Oradea. Trei ani mai târziu, tot aici era inaugurată prima şcoală generală, care a funcţionat mai târziu ca gimnaziu. Abia din anul 1948, a fost înfiinţată şcoala sanitară de stat, sub conducerea doctorului Mozes Karoly. Au fost primite 48 de eleve, formând o singură clasă, fiind pregătite pentru a deveni surori de naştere, adică moaşe. Pentru instruirea elevelor au fost încadraţi cinci profesori. Şcoala a avut şi un cămin cu o capacitate de 22 de locuri.

Arhitectură cu aspect romantic

Peter I. Zoltan spune că cea mai veche aripă a clădirii este cea din partea vestică, ridicată în 1725. Faţada clădirii dinspre stradă a fost schimbată de multe ori în descursul anilor. Pe orizontală, faţada este împărţită în două, de o centură pronunţată. La parter, ferestrele dreptunghiulare cu ancadramente se succed ordonat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite