FOTO Nagy Ivan salvează oamenii din apele tulburi ale peşterilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nagy Ivan este primul salvamontist scafandru din Bihor, cu brevet internaţional . Pasionat de munte şi inspirat de Jacques Cousteau, orădeanul vrea să se pensioneze din această meserie, care implică riscuri în fiecare zi.

Meseria de salvator montan o faci din plăcere sau nu o faci deloc. Aceasta este părerea lui Nagy Ivan, orădeanul care şi-a petrecut ultimii douăzeci de ani pe munte, ajutând la salvarea persoanelor aflate în pericol, şi care este primul scafandru cu brevet internaţional din Bihor. „Inspirat de filmele lui Jacques Cousteau, am visat de mic să ajung scafandru, să descoper lumea din adâncurile apelor. Realitatea de la noi din ţară este însă cu totul diferită de ceea ce am văzut în acele filme", povesteşte Nagy Ivan. Prima peşteră în care s-a scufundat este Izbândiş din Şuncuiuş, unde a înţeles pentru prima dată că distanţa parcursă în apă într-un spaţiu închis este cu totul alta decât o scufundare normală, în spaţiu deschis. „Doza de adrenalină este mult mai mare în peşteră, unde apele sunt tulburi, nu ai vizibilitate, iar panica îţi este cel mai mare duşman", spune salvamontistul scafandru.

 Vrea să se pensioneze făcând scufundări

În 1994, acesta a făcut un curs internaţional de scafandri salvatori, cu instructori din Statele Unite ale Americii, devenind astfel primul scafandru de salvare din judeţul Bihor. De atunci a pregătit noi generaţii de salvatori montani şi spune că vrea să se pensioneze din această meserie, fiindcă nu se vede făcând nimic altceva. „Aveam 16 ani când am descoperit speologia şi, împreună cu nişte prieteni, ne-am înscris în primul club de cercetare a carstului din Bihor", îşi aminteşte orădeanul, recunoscând că cel mai mult l-a atras spre acest domeniu necunoscutul. După doi-trei ani a început scufundările, fiindcă majoritatea peşterilor se termină sau încep cu un sifon, astfel încât este foarte important să ştii ce ai de făcut în adâncul apelor subterane. „Fiindcă noi suntem primii care ajungem la victime, trebuie să le acordăm şi primul ajutor, astfel încât, din 2007, am devenit şi paramedic", spune Nagy Ivan. Acesta a făcut de altfel parte din echipa de salvatori care, în noiembrie 2010, a scos la suprafaţă trei tineri clujeni blocaţi în peştera Cociului, din cauza unei viituri,. „Am stat mai bine de 30 de ore în subteran, dar am avut satisfacţia unei misiuni îndeplinite", îşi aminteşte salvatorul.

image
image
image

Dă click pe poză pentru a vedea mai multe imagini

 Legat de glie

 Deşi este practic un bugetar, şi e remunerat ca atare, Nagy Ivan nu s-a gândit niciodată să părăsească România. „Au fost foarte multe oportunităţi de plecare, însă am preferat să rămân aici. Munţii Apuseni au un farmec aparte şi nicăieri nu e ca acasă", spune orădeanul.

 Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cea mai spectaculoasă acţiune de salvare la care ai luat parte?

Fiecare salvare e dificilă şi spectaculoasă în felul său. Cele mai problematice sunt cele din peşteri, fiindcă durează ore întregi şi necesită o organizare perfectă a tuturor părţilor implicate.

 Cât de adânc ai pătruns în ape subterane?

Cea mai mare adâncime la care am ajuns într-o apă subterană a fost de 42 m, în peştera Isverna, una dintre cele mai frumoase peşteri subacvatice din România.

 Unde ai avut ocazia să faci scufundări, de plăcere?

Am fost la Marea Neagră, Marea Egee, Marea Adriatică şi Marea Roşie. Nimic nu se compară cu aceasta din urmă, fiindcă are o faună extraordinară.

 Citeşte mai multe despre Nagy Ivan, în săptămânalul „ADS Oradea“ care poate fi cumpărat de la chioşcurile de ziare

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite