Salvatorul evreilor, dr. Mihai Marina are o placă memorială pe Muzeul Aurel Lazăr, din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fost dezvelită placa plqaca memorială a istoricului Mihai Marina
A fost dezvelită placa plqaca memorială a istoricului Mihai Marina

Primarul Ilie Bolojan a fost prezent la dezvelirea plăcii comemorative de pe clădirea Muzeului Memorial Aurel Lazăr. Aceasta aminteşte că în  clădire a funcţionat, în perioada 6 decembrie 1940 - 1 noiembrie 1943, Consulatul Regatului României, la conducerea căruia s-a aflat dr. Mihai Marina, originar din Apşa de Jos (Maramureşul Istoric), personalitate care s-a distins prin acte umanitare în timpul celui de-al doilea război mo

Evenimentul a fost deschis de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. „Este o onoare să pot patrona, dezvelirea acestei plăci comemorative. Evenimentul este important, nu numai pentru cei prezenţi aici, care au venit din Marmureşul Istoric, de la Apşa de Jos pentru al comemora pe dr. Mihai Marina, ci şi pentru orădeni", a spus Chiriac.

Primarul Ilie Bolojan a precizat: „Până acum, acţiunile şi colaborarea între românii de aici şi cei din afara graniţelor s-a realizat pe cheltuiala dumneavoastră. De aici înainte, Primăria Oradea va deschide o linie de finanţare  a acestui proiect, astfel încât să putem finanţa o dată pe an o vizită de la Oradea către Maramureşul Istoric  şi una din Maramureşul Istoric către Oradea".

Profesorul Gabriel Moisa a vorbit despre viaţa, personalitatea şi faptele celui comemorat . Dr. Mihai Marina s-a născut într-o familie de ţărani, în Maramureşul Istoric, la Apşa de Jos. El  a activat în mediul juridic şi diplomatic, a fost subprefect şi apoi prefect de Baia Mare, a fost un important reprezentant al statului român din Oradea, după Dictatul de la Viena. Prin acţiunile sale a îmbunătăţit mult viaţa românilor, stabilită să fie altfel prin Dictatul de la Viena. Totodată, el a salvat de la moarte zeci de evrei din Oradea, riscându-şi propria viaţă.

Dezvelirea plăcii comemorative s-a făcut de către preşedintele Asociaţiei Dacia din Apşa de Jos, Ion Botoş şi Mihaela Metea, nepoata lui Marina.

  „Nu uitaţi atunci când treceţi pe această stradă, str.  Aurel Lazăr, nr. 13,  că aici aveţi simboluri româneşti. Să nu uităm faptele celui care a fost Dr. Mihai Marina, să ne întâlnim în fiecare an în acest loc şi să aducem o floare. Dezvelirea plăcii comemorative de pe clădire Muzeului Memorial Aurel Lazăr este în interesul unei educaţii patriotice, care trebuie să pornească de undeva", a afirmat Tiberiu Moraru , preşedintele Asociaţiei Morăriţa

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite