Oradea: Salvatorii de vieţi s-au instruit în Felix

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Salvatorii de vieţi s-au instruit în Felix
Oradea: Salvatorii de vieţi s-au instruit în Felix

Doctorii specialişti, pompierii, salvatori montani şi piloţi, din ţară şi din străinătate, au participat la conferinţa „Search&Rescue 2009”.

Ce ai de făcut când viaţa unor oameni e în mâinile tale sau cum reacţionezi când trebuie să salvezi vieţile victimelor unui cutremur în nordul Africii sunt doar două dintre subiectele care au fost abordate la prima conferinţă naţională organizată în România, pentru medicina de urgenţă şi salvări în situaţii speciale.

Desfăşurat în această săptămână, în Băile Felix, evenimentul a reunit, potrivit organizatorului Mihai Botea aproximativ cinci sute de persoane. Cincizeci dintre acestea au fost lectori, veniţi din ţări cu tradiţie în ceea ce înseamnă „Search&Rescue”, căutare şi salvare. Specialişti din Olanda, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia au împărtăşit din experienţele lor medicilor din România.

image



Foto: Szabo Claudiu

Premieră naţională

„A fost pentru prima dată când medici, pompieri şi speologi din România au avut ocazia să discute, în cadrul unor mese rotunde, despre cum şi-ar putea îmbunătăţi colaborarea, în cadrul acţiunilor de salvare la care participă împreună”, a spus Hadrian Borcea, şeful serviciului SMURD Bihor, preşedinte al comitetului de organizare a conferinţei.  Participanţii au aflat care sunt cele mai frecvente erori din departamentele de urgenţă ale spitalelor din România şi cum trebuie acestea evitate.

Pe lângă conferinţele desfăşurate în sălile de curs, participanţii au avut ocazia să asiste la prezentări tehnice de intervenţie. Vineri, Aviaţia Militară, prin pilotul Laurenţiu Gabor, a arătat cum intervenţia cu elicopterul Medevac, care transportă până la 1.500 de kilograme, cu o viteză de până la 220km/oră,  poate contribui la succesul operaţiunii de salvare. Printre „vedetele” evenimentului s-au numărat Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii Publice şi Ian Cameron reprezentant al BBC Marea Britanie.

image



Foto: Szabo Claudiu

Centru de instruire în Borş

Potrivit lui Mihai Botea, conferinţa a reprezentat o etapă a programului de instruire pentru salvatori, derulat printr-un proiect finanţat prin PHARE CBC şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. Proiectul se va încheia în noiembrie, cu deschiderea unui centru de instruire pentru salvatori, în valoare de circa 200.000 de euro.

image
image



Foto: Szabo Claudiu

Eveniment interdisciplinar

„Search and Rescue 2009” a fost organizat de Asociaţia SARTISS,  SMURD Bihor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, Facultatea de Medicină, Spitalul Judeţean Oradea, Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Bihor.

image



Foto: Szabo Claudiu

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite