Salvatori de vieți din toată țara se antrenează săptămâna aceasta, în munții din județul Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bihorul este, pentru o săptămână, sediul Școlii de Medicină Montană și Tehnica Speologiei Alpine (STEAMM), eveniment aflat la cea de-a doua ediție. Cincisprezece medici de medicină de urgență, din majoritatea centrelor naționale de pregătire a specialității, se „antrenează", până duminică, la Șuncuiuș.

Potrivit informațiilor transmise de către dr. Hadrian Borcea, președintele Asociației  SARTISS (organizatorul evenimentului, în parteneriat cu Asociația Română de Educație Speologică, Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Bihor, Universitatea Oradea, Colegiul Medicilor din Bihor), medicii sunt din Cluj - Napoca, Iași, Timișoara, Târgu-Mureș, București și Oradea.

Pregătire interdisciplinară

„Obiectivul principal este familiarizarea medicilor urgentiști cu tehnicile de parcurgere a traseelor montane dificile și accesul în zone și situații speciale. Pe parcusul săptămânii de pregătire vor mai fi abordate aspecte atât teoretice cât și practice ale salvărilor montane și patologiei de altitudine", relatează Hadrian Borcea. La sfârșitul săptămânii, cursanții vor fi evaluați, în vederea dobândirii brevetului TSA I.

Caracter special

„Această școală de medicină montană, prin abordarea sa interdisciplinara, precum și prin faptul că se creează oportunitatea dobândirii unor cunoștințe și abilități deosebite pentru viitorii salvatori, este unică în România", subliniază Borcea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite