Salvate de la ruină: Două biserici din lemn vor fi restaurate cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin acoperişul distrus al bisericii din Gheghie, apa ajunge în interioriul monumentului
Prin acoperişul distrus al bisericii din Gheghie, apa ajunge în interioriul monumentului

Două dintre cele peste 60 de biserici din lemn declarate monumente istorice din Bihor ar putea fi, în sfârşit, restaurate cu bani europeni, printr-un proiect depus la sfârşitul lunii trecute de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor. Va fi elaborat şi un ghid de bune practici, astfel încât să nu se mai facă restaurări în urma cărora monumentele istorice îşi pierd autenticitatea.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) Bihor a aplicat, în calitate de partener principal, în vederea accesării de fonduri europene, în cadrul Programului Hungary-Romania CBC, alături de Fundaţia culturală Gyermekeinkert din comuna Kismarja (Ungaria). „Instituţia noastră intenţionează să restaureze bisericile de lemn din Gheghie, comuna Auşeu, şi din Hotar, comuna Ţeţchea. Cele două parohii ortodoxe sunt partenere în cadrul acestui proiect, al cărui buget total este de aproximativ 850000 de euro", a spus astăzi Lucian Silaghi, director executiv la DJCPN Bihor. Potrivit acestuia, în urmă cu cinci ani s-au mai făcut proiecte pentru reabilitarea acestor biserici, însă nu s-a ajuns la niciun rezultat. Şi de această dată, a fost destul de dificilă găsirea unui partener maghiar, însă în cele din urmă s-a luat legătura cu o fundaţie din Kismarja, care va investi într-un muzeu în cinstea lui Bocskai Istvan, un fost principe al Transilvaniei.

Sate atractive pentru turişti

Proiectul, întitulat „Promovarea patrimoniului (moştenirii) comune - revitalizarea turismului cultural în Euroregiunea Hajdu Bihar-Bihor", are ca obiectiv dezvoltarea turismului cultural în zonele rurale din euroregiune. Bugetul aproximativ al proiectului este de peste 850.000 de euro, din care pentru partea română este alocată suma de 295.000 de euro. „Proiectul mai prevede elaborarea unui ghid de bune practici în privinţa restaurării bisericilor din lemn, precum şi organizarea unui seminar, unde acest ghid va fi lansat şi prelucrat preoţilor care deţin în parohiile lor biserici din lemn aflate pe lista monumentelor istorice", a spus Lucian Silaghi. Practic, se doreşte evitarea unor restaurări făcute neprofesionist, precum este cazul bisericii de la Rotăreşti, unde nu au fost respectate indicaţiile DJCPN Bihor. Există şi cazuri fericite în ceea ce priveşte restaurarea unor biserici din lemn din Bihor, unul dintre acestea fiind, potrivit lui Lucian Silaghi, cel de la Câmpani.

Semnalizate din şosea

Proiectul prevede ca bisericile care vor fi restaurate să fie semnalizate corespunzător, prin pancarte montate pe drumurile care trec prin satele respective.  În plus, vor fi construite  drumuri de acces către biserici, în zonele perimetrale urmând să fie amenajate spaţiile verzi. Pentru restaurarea bisericii de lemn din Hotar s-a apelat la serviciile arhitectului orădean Cristian Puşcaş, iar pentru cea din Gheghie, la cele ale arhitectului Szabo Ane-Marie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite