Salvamontiştii bihoreni au reuşit „să escaladeze" obstacolele birocratice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvamont Bihor a împlinit, cincisprezece ani, în ciuda tuturor dificultăţilor financiare şi birocratice întâmpinate de-a lungul anilor. Dacă la început nu au avut nici măcar un sediu şi trăiau din donaţii, astăzi îşi desfăşoară actvitatea într-o clădire pe care au modernizat-o cu mâinile lor. Totodată au în dotare   maşini de teren şi echipamente adecvate.

Se luptă zi de zi să salveze vieţi  şi din fericire de cele mai multe ori reuşesc. Este vorba despre salvamontiştii bihoreni care au reuşit în cei 15 ani de activitate să construiască un serviciu demn de laudă.

A fost odată...

În judeţul Bihor, prima echipă Salvamont a fost constituită în oraşul Ştei în anul 1982, de către Consiliul Popular Local. Cinci ani mai târziu se înfiinţa formaţiunea Salvamont Oradea, cu o sub-filială la Aleşd. Ambele formaţiuni au fost create ca măsuri determinate de creşterea numărului de turişti, în zona montană a judeţului, şi a practicanţilor alpinismului sau speologiei explorative. Aceste practice au dus şi la apariţia frecventă a accidentelor turistice montane. „După anul  1990, structurile au dispărut prin auto desfinţare sau au devenit ineficiente, în mod special pe fondul lipsei de susţinere financiară şi administrativă din partea autorităţilor locale. Din păcate,odată cu dispariţia lor,  nu au întârziat să apară accidentele, cu o frecvenaţă şi gravitate crescândă", a spus Adi Marin, vicepreşedintele Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor .

Opt luni de campanie

Astfel, în anul 1996, după opt luni de campanie pro-Salvamont, an în care s-au utilizat toate mijloacele legale de sensibilizare a opiniei publice şi  în special, a autorităţilor locale, Consiliul Judeţean Bihor a decis să înfiinţeze Serviciul Public Salvamont Bihor. „Am crescut alături de SMURD. Am început totul de la zero, fiind consideraţi de speologii şi alpiniştii de la aceea vreme o necesitate" a spus Pinter Istvan, preşedintele SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Amintiri

Ca locaţie salvamontiştii au trecut prin multe locuri. De la Casa Armatei la refugii de pivniţă, până la urmă au primit un turn de apă părăsit din Oradea. Au muncit mult pentru amenajarea lui, dar acum după 15 ani toate acestea sunt amintiri care le aduc zâmbetul pe buze. Eforturile depuse de salvamontişti au ajuns să fie văzute şi de autorităţi. „Fără susţinere din partea autorităţilor serviciul nostru nu poate funcţiona. Totodată avem nevoie şi de sprijin din partea voluntarilor. Atunci când Consiliul Judeţean şi-a dat seama că are nevoie de noi a început să crescă şi cazuistica"a preicizat Pinter Istvan. În judeţul Bihor sunt 25 de salvatori atestaţi, permanend fiind şcoliţi noi membri .

Mii de persoane asistate

În cei 15 ani de activitate au acordat asistenţă la peste 1500 de victime plus alte 5300 de persoane au fost asistate în timpul unor concursuri. În plan operativ cea mai activă colaborare o au cu SMURD, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Susţinerea financiară a Salvamontului este în prporţie de 95% suportată de Consiliul Judeţean. „Nu am dat importanţă Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo pe vremea când eram consilier judeţean, dar când am rămas atârnat în frânghie la 46 de metri mi-am dat seama că au nevoie de sprijin" a susp vicpreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc.

Medicul şi salvamontistul Nagy Peter

Cel mai în vârstă  salvamontis care activează încă în cadrul SJ. Salvamont Salvaspeo Bihor est medicul Peter Nagy. În vârstă de 59 de ani mai participă şi acum la patrulele Salvamontului. Îşi aminteşte cu nostalgie de începuturi. „Era o perioadă destul de haotică şi grea. Din puct de vedere medical am trăit din ajutoare. Ne lipseau  lucruri banale dar extrem de utile. Primeam pansamente, faşe, atele, toate fiind utile în intervenţiile noastre. Din fericire astăzi problema se pune altfel", afirmă medical de familie Nagy Peter.

Trăiau din donaţii

În urmă cu 15 ani salvatorii se bazau mai mult pe echipamentele proprii. Dar cu toate impedimentele din anii trecuţi, au reuşit să treacă peste multe obstacole. Este de remercat faptul că pronind de la zero au ajuns să fie în top zece servicii salvamont din ţară. „Salvările subterane sunt cele mai grele, dar şi cele care aduc satisfacţia cea mai mare. Am participat la trei astfel de salvări" spune medicul. Aceste salvări sunt laborioase şi cer cooperarea a zeci de persoane dar şi a mai multor servicii. „În urmă cu opt ani am luat parte la salvarea unui speolog în Peştera Micula. Bărbatul a alunecat fracturându-şi coloana. Peste 40 de oameni am muncit la salvarea lui, intervenţia durând mai bine de o zi. Cu toate greutăţile am reuşit să-l salvăm şi să-l aducem la suprafaţă în condiţii de siguranţă" a mai spus salvatorul. Speologul salvat în urmă cu opt ani de salvamontişti a participat în urmă cu câteva saptămâni la un marathon de biciclete, ceea ce arată că salvamontiştii şi-au făcut treaba aşa cum trebuie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite