Sălile de judo din Oradea devin neîncăpătoare pentru iubitorii acestui sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi părinţi aleg să-şi îndrume copiii spre practicarea judo-ului încă de la o vârstă fragedă. Cele cinci săli de judo din Oradea par a fi insuficiente, comparativ cu numărul orădenilor care doresc să practice acest sport. Printre orădenii care aduc glorie acestui sport se numără Dan Fâşie şi Larisa Florian.

Judo-ul poate fi practicat de la 5-7 ani, însă în primii ani are loc doar pregătirea şi educaţia fizică a sportivului. „Practicarea efectivă a judo-ului poate începe de la 9 ani. Este un sport care se descoperă încetul cu încetul şi are un ritual deosebit", a declarat Emil Morar, antrenor principal al lotului olimpic masculin de judo. La nivel naţional, la masculin, Bihorul este foarte bine reprezentat. De ani de zile se bate cu Dinamo Braşov, pentru primul loc. „În 15 ani, Oradea a câştigat 13 titluri de campioană naţională la echipa de seniori. Avem sportivi care muncesc din greu şi care au mari ambiţii", a mai spus antrenorul. În Oradea, peste 250 de copii se află în pregătire la judo. Cea mai mare realizare a sportivilor orădeni a fost câştigarea titlului de campioni  europeni cu echipa de judo a clubului Liberty, în anul 1998. 

Sportivi de aur

Printre orădenii care aduc glorie acestui sport se numără Dan Fâşie şi Larisa Florian. În cei aproximativ zece ani de când practică judo, Dan Fâşie a câştigat medalii de aur, de argint şi bronz, la Campionatele Europene de Judo. Pe plan naţional, a luat aurul la toate categoriile de vârstă. Acasă are o vitrină în care sunt adunate cele peste 70 de medalii, peste 20 de cupe şi sute de diplome pe care le-a câştigat cu ocazia competiţiilor naţionale şi internaţionale. Visul lui este să obţină o medalie la Jocurile Olimpice din 2012, din Londra. Judoka Larisa Florian, legitimată la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul", a reuşit, în urmă cu câteva săptămâni, să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, la categoria de greutate de 52 kg. Ea a cucerit aurul la Festivalul Tineretului Olimpic European din Turcia.

Accesibil buzunarului

În primă fază, judo-ul nu este un sport costisitor, cheltuielile apar odată cu pariciparea la competiţii. „Tinerii care doresc să practice acest sport trebuie să achite o taxă lunară de 20 de lei, iar în funcţie de performanţa la care ajung, pot fi scutiţi de taxă" , a explicat Emil Morar. Câştigurile băneşti apar abia la categoria de seniori, până atunci, la celelalte categorii - cadeţi, juniori şi tineret, premiile sunt mai mult simbolice.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite