Oradea: Performanţă printre ruine SONDAJ
0
Atleţii orădeni se antrenează pe zgură şi pe maidan, în vreme ce alergătorii din Arad, Timişoara şi Cluj se pregătesc pe piste cu tartan
Stadionul Tineretului este unul din cele trei locuri unde se pot pregăti atleţii bihoreni. Însă şi aceasta necesită acum investiţii majore. Ultima competiţie majoră organizată pe pista de pe Tineretului datează din 2000.
„S-au organizat ani de zile competiţii zonale şi naţionale, dar din 2000 pista este impracticabilă”, a declarat pentru „Adevărul de Seară“, Korodi Iosif, inspector în cadrul Direcţiei Pentru Sport Bihor. În anul 1995, Federaţia Română de Atletism a făcut o ultimă investiţie, trei camioane de zgură.
„O competiţie majoră nu se mai face pe zgură, ci pe tartan. Copiii noştri caută pantofi cu cuie pentru zgură, dar aceştia nu se mai produc de câţiva ani”, a spus Iosif Korodi. Ei fac antrenamente pe zgură, cu pantofi special pentru tartan.
Condiţii de pregătire precare şi periculoase
Forţaţi să se pregătească în condiţii improprii, atleţii orădeni sunt supuşi, deseori, accidentărilor. În această primăvară, patru sportivi au suferit întinderi şi rupturi musculare. Printre aceştia se află campioana naţională de tineret la săritura în lungime, Cornelia Deiac.
Înaintea competiţiilor majore, atleţii se pregătesc de trei ori pe săptămână la Debrecen sau aleg să se deplaseze cu două săptămâni înainte de concursurile naţionale, la Bucureşti, pentru a se pregăti pe tartan. „De două decenii mă pregătesc pe această pistă. Ultima investiţie a fost făcută în urmă cu 15 ani. Dacă vrem performanţă, autorităţile trebuie să se implice”, ne-a spus Ion Vasile, săritor în proba de înălţime.
Aruncările şi săriturile, probe cu tradiţie
După ce au fost exilaţi pe păşunea din Cihei, aruncătorii riscă să-şi piardă orice speranţă. “S-a turnat un cerc din beton pe păşunea din Cihei. Ne-am atrenat acolo, iarna, vara, pe frig, pe ploaie, pe caniculă, cu muştele vâjâindu-ne pe la urechi. Pe copii îi duc şi îi aduc eu la antrenamente, cu maşina personală”, ne-a declarat Livia Mehes, antrenoare. Şi totuşi, în aceste condiţii, Bianca Lazăr a obţinut, în această vară, medalie de bronz la Campionatele Mondiale pentru Juniori, cu 56,41 metri în proba de aruncare a ciocanului.
Sportivii pregătiţi de Livia Mehes sunt în pericol de a pierde şi bucata de pământ pe care o folosesc prin bunăvoinţa autorităţilor din comuna Sânmartin. „Păşunea a fost parcelată în loturi de 300 metri pătraţi. Pe terenul pe care noi ne pregătim, tinerii căsătoriţi îşi vor construi case”, a spus Livia Mehes.
Soluţii pentru amenajarea unei piste competitive
O soluţie pentru redresarea situaţiei ar fi reamenajarea stadionului Tineretului şi lărgirea pistei de alergare, în turnantă. „Pista trebuie lărgită în turnantă, pentru că acum este ascuţită. Trebuie curăţată de zgură şi turnată şapă de beton”, ne-a explicat Iosif Korodi. În ceea ce priveşte pista de alergare din pădurea Felix, aceasta va găzdui, pe 24 aprilie 2010, Campionatul European de Cros pentru nevăzători. În 1986 şi 2000, aceeaşi pistă care astăzi se află în proprietatea Direcţiei Silvice Bihor, ca fond forestier, găzduia Balcaniada la cros.
A fost ultima competiţie atletică majoră pentru judeţul Bihor. În 2002, forurile europene au respins candidatura României pentru a organiza Campionatul European de Cros, însă alergătorii din loturile naţionale s-au pregătit ani la rândul în staţiunea Băile Felix.