SĂNĂTATE „Trenul de Cluj” a rămas fără cardiaci bihoreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mie de persoane şi-au tratat inimile la Oradea, fără să fie nevoite să meargă la Timişoara sau Cluj pentru a beneficia de un angiograf. În perioada în care angiograful de la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea nu a putut fi folosit, aproximativ 30 de pacienţi erau trimişi lunar, în alte oraşe, pentru investigaţii. 

Echipa de medici cardiologi orădeni a reuşit să efectueze la sfârşitul săptămânii trecute  intervenţia chirurgicală cu numărul 1.000, efectuată cu ajutorul angiografului. Pe parcursul întregului an 2010, la Oradea au fost efectuate 800 de astfel de intervenţii, care sunt suportate financiar din bugetul Ministerul Sănătăţii, prin două programe naţionale de cardiologie intervenţională. Graţie acestui aparat performant, bolnavii din judeţul Bihor nu mai sunt nevoiţi să ia trenul spre spitalele din  Cluj, Timişoara sau alte centre medicale din ţară, iar veştile pentru cardiaci sunt din ce în ce mai bune. „Până la sfârşitul acestui an ne aşteptăm să mai fie efectuate aproximativ 500 de intervenţii cu angiograful. Pentru viitor avem în plan aducerea a încă unui angiograf şi angajarea personalului necesar, printr-un program transfrontalier româno-maghiar" a declarat Gavrilă Grebenişan, managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea.  

Vedere la arterele inimii, prin artera femurală

Printre pacienţii scutiţi de cheltuieli şi de drumuri se numără şi Clara Gavriş, în vârstă de 62 de ani, din Oradea. Femeia a fost diagnosticată cu angină pectorală instabilă, investigaţia cu angiograful fiind recomandată de către medicul cardiolog. Medicii  Vlad Victor Babeş şi Adrian Pop au fost cei care au luat parte la investigarea pacientei, căreia i s-a efectuat o coronarografie şi cateterism stâng, adică o intervenţie care presupune introducerea unui dispozitiv prin artera femurală, vizualizarea arterelor inimii, depistarea problemelor şi diagnosticarea. „Abia după ce se trece de această fază a intervenţiei urmează procedurile mai complexe, care pot consta în implantarea unui stent sau realizarea unui bypass coronarian", a precizat Vlad Victor Babeş, cardiolog la Spitalul Judeţean Oradea.

Oboseală, la efort minim

Din fericire Clarei Gavriş nu i-au fost descoperite probleme pe arterele inimii. „Am ales să fac această intervenţie deoarece obosesc chiar şi la un efort minim. De asemenea, respir greu şi transpir repede. M-am bucurat să aflu că nu problemele cu inima sunt de vină", a spus Clara Gavriş.

Fără complicaţii

Din cele o mie de intervenţii de până acum, peste 50 au fost de dilatări percutane (angioplastie cu implantare de stent), o parte dintre pacienţi prezentând leziuni complexe, care au necesitat implantarea a două sau trei stenturi. O reuşită o reprezintă faptul că până acum nu s-a înregistrat nicio complicaţie majoră.

Desfundă vasele de sânge

Angiograful este un aparat complex care permite investigarea vaselor de sânge și intervenții chirugicale minim invazive. Poate diagnostica arteritele, stenozele, malformațiile arterio-venoase, tumorile hepatice. Este folosit pentru desfundarea vaselor de sânge îngustate, pe care s-au depus grăsimi, dar și pentru înfundarea arterelor care alimentează cu sânge. Angiograful a fost adus la Oradea la sfârşitul anului 2007, fiind inaugurat oficial în luna martie 2008, după care, din lipsă de fonduri şi de specialişti, nu a fost folosit până la sfârşitul anului 2009. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite