S-a chinuit șapte ani să devină cetățean român și a renunțat, învins de birocrație

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deși este stabilit în România de mai bine de 14 ani, sud-africanul Jaco du Plessis nu este recunoscut oficial ca cetățean român. Bărbatul care de 14 ani ajută românii bolnavi cu proteze pentru mâini și picioare, s-a lovit de birocrație și a decis să renunțe dorința de a deveni cetățean român.

Jaco du Plessis este stabilit în Oradea de 14 ani. Tehnicianul în vârstă de 40 de ani este căsătorit cu o orădeancă și conduce o fundație care se ocupă de fabricarea protezelor. De opt ani, sud-africanul care face minuni pentru oamenii care nu pot să meargă sau să-și folosească mâinile, se străduiește să devină cetățean român.

"De opt ani încerc să iau cetățenia, însă din cauza birocrației nu am primit-o nici astăzi", spune sud-africanul. "Prima dată am depus actele în anul 2003 și abia în anul 2007 mi-a fost acceptat dosarul la Curtea de Apel București", spune Jaco du Plessis.

Practic, în primii patru ani, Jaco a adunat actele necesare, a așteptat după termenele limită de procesare a datelor și a susținut interviuri. "Au existat piedici, printre care și faptul că la un moment dat mi s-au pierdut acte ", spune Jaco.  După trei ani în care a reușit să strângă toate dovezile necesare Jaco s-a prezentat în fața comisiei.

"Mi-au refuzat cetățenia în urma interviului în care mi s-au pus întrebări de cultură generală despre România", explică acesta. Jaco du Plessis nu a știut să spună care este cel mai mare lac din România și prin ce localități trece râul Ialomița.

Citește în săptămânalul "ADS Oradea", pe care-l găsești de astăzi la chioșcuri,prin ce peripeții a trecut Jaco
înainte de a renunța la cetățenie.

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite