Ruben Budău îndeamnă studenții să plece la muncă în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruben Budau
Ruben Budau

Ruben este cel care promovează programele de muncă în Grecia şi SUA pentru studenţi, în vacanţa de vară.

Profil

Locul şi data naşterii

La 11 octombrie 1982 Ineu, judeţul Arad

Familie

Căsătorit, nu are copii

Studii

Facultatea de Protecţie a Mediului Oradea,

doctorand la Cluj Napoca în anul II la Horticultură

Ruben este consilier pe Work and Travel în Oradea din 2006, de pe vremea când era şi el student. „Când au apărut aceste programe de work and travel pentru studenţi, erau birouri de consiliere numai în centrele universitare mari. Din 2006 s-a deschis unul şi în Oradea pentru că am vrut să oferim şi studenţilor de aici posibilitatea de a merge în străinătate să muncească pe perioada vacanţei", spune Ruben.

Consilier al studenţilor

Ruben mărturisește că întotdeauna i-a plăcut să lucreze cu oamenii, iar jobul de consilier al studenţilor pe programele de work and travel i se potriveşte foarte bine. „Eu sunt membru al Asociaţiei Studenţilor din Universitate Oradea (ASUO) şi aşa am ajuns să fiu consilier pe această parte de programe de muncă pentru studenţi. Telefonul meu e disponibil 24 de ore din 24 pentru toţi studenţii care vor să încerce o experienţa de muncă cu totul diferită faţă de ceea ce găsesc la noi şi bineînţeles pe mai mulţi bani", spune Ruben. 

Înscrierea la un program de acest fel nu le garantează studenţilor obţinerea vizei pentru Statele Unite de exemplu. Ruben a fost unul dintre aceia care a vrut să meargă să muncească în SUA pentru trei luni, dar din păcate nu a obţinut viza. „Am vrut să plec şi eu la un moment dat, dar nu am obţinut viza. E greu de spus de ce unii obţin viza iar alţii nu, oricum îmi pare rău că nu am. Ar fi fost o experienţă interesantă. Acum sunt prea legat de ceea ce fac aici, aşa că deocamdată nu mă mai gândesc la plecatul în străinătate", spune consilierul.

Ruben este acum şi preparator la Facultatea de Protecţie a Mediului, la catedra de silvicultură şi spune că ar vrea să ajungă profesor, mai ales că-i place foarte mult acest domeniu. Ruben este și doctorand în anul II la Horticultură în Cluj Napoca. „La început a fost ciudat să apar în faţa studenţilor, mai ales că sunt tânăr, dar m-am obişnuit şi acum îmi place. Dar nu vreau să renunţ la munca mea pentru programul work and travel. Studenţii care se întorc după o vară de muncă în străinătate spun că este o experienţă de viaţă", spune Ruben.

Întrebări şi răspunsuri

Cât îi costă pe studenţi să plece la muncă în străinătate?

Tot programul pentru Grecia îi costă pe studenţi 280 de euro iar pentru america între 500 şi 950 de dolari, dar câştigă destul de bine acolo.

Sunt studenţi doritori să meargă în Grecia?

Program pentru Grecia avem doar de anul trecut, dar cred că va avea succes deoarece e mai aproape şi mai uşor de ajuns acolo. Studenţii pot câştiga între 400 şi 600 de euro pe lună, asta în afară de bacşişuri.

Ce-i place

Ruben spune că-i plac oamenii sinceri şi hotărâţi. Îi place să mănânce cartofi prăjiţi, mâncarea studentului. El spune că iubeşte filmele româneşti.

Ce nu-i place

Ruben spune că nu-i place mizeria din oraş şi faptul că foarte mulţi oameni nu au simţ civic şi aruncă gunoaie pe stradă, mai ales din maşini.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite