Oradea: Românii îşi duc depresia la psihiatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Românii îşi duc depresia la psihiatru
Oradea: Românii îşi duc depresia la psihiatru

Peste 340 de psihiatri şi rezidenţi din centre universitare vor chiar să conceapă o istorie a psihiatriei româneşti.

Cea mai răspândită boală psihică în rândul românilor este depresia unipolară recurentă, iar unul dintre cei mai mari duşmani este stresul. O situaţie cu care sute de specialişti din ţară vor încerca să lupte, astăzi, în cadrul Primei Consfătuiri de Istorie a Psihiatriei Româneşti de la Oradea, care a început ieri.

„Stresul este una dintre marile agresiuni asupra omului modern. Fiecare îi face faţă la alt nivel, în funcţie de înţelepciunea şi capacitatea pe care o are”, a spus profesorul doctor Gavril Cornuţiu, coordonatorul evenimentului.

La eveniment participă şi medici rezidenţi la psihiatrie. „Le prezentăm prezentul şi viitorul acestei profesii foarte frumoase şi de actualitate”, a mai spus Gavril Cornuţiu. Profesorii îşi vor împărtăşi rezultatele cercetărilor din ultimul an, dar şi noutăţile descoperite în mecanismele de producere a bolilor psihice.

Scriu istorie

 „Pentru prima dată este pusă problema restituirii meritelor cercetării româneşti în domeniul psihiatriei şi a personalităţilor româneşti care au însemnat ceva pentru specialitatea noastră”, a explicat coordonatorul evenimentului.
Acesta consideră că şi în acest domeniu românii trec cu vederea multe merite ale cercetătorilor români, considerându-se provinciali.

„Noi suntem una dintre puţinele ţări europene care nu are o istorie a specialităţii, deşi am avut personalităţi marcante”, a povestit Cornuţiu. Scoaterea în evidenţă a meritelor psihiatrilor români şi elaborarea acestei istorii este absolut necesară, cred şi ceilalţi profesori şi medici care au venit din toată ţara la Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite