România e cu ochii pe tradiţiile şi meleagurile bihorene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul orădean Tudor Chirilă şi producătorul Emil Sauciuc au realizat patru filme care prezintă tradiţii unice din Bihor. Documentarele au fost difuzate la televizor şi s-au bucurat de o audienţă ridicată, fiind văzute chiar şi în Statele Unite ale Americiii. Toate acestea au atras premii din partea organizaţiilor cineaste.

Patru filme pentru eternitate

 „Târgul de la Negreni", „Ultima prescură", „Olăreasa de la Vama Sării" şi „Casa din munţi" sunt cele patru documentare care prezintă tradiţii din judeţul Bihor. Emil Sauciuc, preşedintele Asociaţiei Culturale EcoArt a contribuit la realizarea filmelui în calitate de producător. „Am început să lucră la filme din anul 2008. Scopul a fost de a imortaliza pentru generaţiile viitoare un mod de a gândi care e pe cale de dispariţie. Am vrut să conservăm tradiţiile şi datinile bihorene, pentru ca alţii în urma noastră să afle despre aceste lucruri minunate", spune Sauciuc.

Unul dintre cele mai intersante documentare a fost filmat în Balnaca, un căton din comuna Şuncuiuş. Aici trăieşte o bătrânică octogenară care coace prescură, în plină pustietate. „Nană Veronica are 80 de ani şi încă mai face prescuri. Practic, pnetru noi a copt ultima prescură. Astfel de personaje sunt oameni adevăraţi, de un caracter extraordinar", zice producătorul filmului.

Un alt documentar  de succes este „Casa din Munţi", care prezintă proiectul inedit al unuia rhitect orădean. „Alexandru Lungu cumpăra case vechi din lemn şi le monta în diferite zone al judeţului. Noi am filmat tot procesul  până la un anumit punct, de unde nu s-a mai continuat datorită problemelor financiare întâmpinate de arhitect", spune Emil Sauciuc. În medie, întregul proces de realizare a unui documentar a costat în jur de 5.000 de lei. Consiliul Judeţean Bihor a contribuit cu o sumă pentru realizarea filmului „Casa din munţi", dar în rest costurile au fost plătite de realizatori.

 Bihorul premiat la Bucureşti

Cele patru documentare au fost premiate în ultimii ani de organizaţiile cineaştilor din România. În anul 2009, la Premiile Uniunii Cineaştilor, regizorul Tudor Chirilă a primit o menţiune pentru filmul de lung metraj, pentru documentarul „Ultima prescură". În luna martie a acestui an, un alt film a primit recunoaşterea naţională a unui juriu specializat. „Olăreasa de la Vama Sării" a obţinut Premiul pentru film de televiziune. Realizatorul Tudor Chirilă  s-a bucurat şi de audienţele ridicate obţinute de TVR 2 la difuzarea documentarului.

„Îmi propun să imprim în film imaginea ultimilor supravieţuitori ai vremurilor în care poporul român nu se transformase încă într-o populaţie. Am avut fericirea de a  copilări prin acei munţi, am început de acolo", a spus Tudor Chirilă. Documentarul „Casa din Munţi", a fost difuzat la TVR2 la data de 1 ianuarie 2011, şi a strâns o audienţă de două ori mai mare decât cea avută de programul de Revelion difuzat pe acelaşi post. Regizorul orădean locuieşte la Bucureşti de mai mulţi ani, unde lucrează la televiziunea română.

 Tradiţia nu moare

Importanţa şi utilitatea documentarelor despre obiceiurile din Bihor, vechi decând lumea, sunt recunoscute şi de directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. „Astfel de filme sunt importante deoarece conservă nişte iobiceiuri care, în scurt timp nu vor mai exista. Au rolul de a pune în valoare Bihorul, care este marginalizat din punctul de vedere al promovării la nivel naţional", crede directorul Aurel Chiriac.

În zilele noastre, astfel de tradiţii nu stârnesc interesul publicului larg, însă directorul muzeului  crede că filmele despre Bihor sunt captivante. „Din moment ce au fost premiate şi au fost difuzate pe posturile naţionale, înseamnă că au priză la public. În trecut nu am au mai fost astfel de pelicule despre judeţul nostru, care să aibă succes în ţară", zice Chiriac. Acesta spune că Muzeul Ţării Crişurilor va colabora cu regizorul Tudor Chirilă pentru încă un documentar care să promoveze cultura din judeţ. Filmul va fi despre tradiţia lădăritului din comuna Budureasa, unde există un sătean care încă duce mai departe acest meşteşug.

TVR 2 va difuza în data de 7 august filmul „Târgul de la Negreni”, apoi „Ultima prescură”, în data de 14 august, „Olăreasa de la Vama Sării”, în 21 august iiar „Casa din munţi”va putea fi vizionat în data de 28 august.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite