Oradea: Portret/Un peruan promovează România peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/Un peruan promovează România peste hotare
Oradea: Portret/Un peruan promovează România peste hotare

Eduardo Samaniego este un peruan care odată ajuns în România, nu a mai plecat. Cel puţin nu de tot. A dezvoltat afaceri aici şi s-a căsătorit cu o bihoreancă, pe care a cunoscut-o la Cluj.

Eduardo Samaniego a venit în România la studii în urmă cu 30 de ani. S-a înscris la facultatea de Drept din Bucureşti, pentru că a vrut să se specializeze în drept comercial internaţional. Dar înainte de asta trebuia să facă un curs de limba română la Cluj, şi asta i-a schimbat viaţa. În cele cinci luni cât a stat la cluj a cunoscut-o pe actuala lui soţie şi de atunci au fost de nedespărţiţi. “În ’78 am ajuns la Cluj pentru cursuri de limbă română şi atunci am cunoscut-o pe soţia mea. Ea era studentă la Facultatea de Litere. Apoi am plecat la Bucureşti să-mi fac studiile dar noi am rămas prieteni, iar în ultimul an de facultate ne-am căsătorit”, povesteşte Eduardo.

Consilier la ambasada Peru din Suedia

După ce şi-a finalizat studiile a plecat să lucreze la Ambasada Peru din Stockholm, Suedia, ca şi consilier comercial. Apoi s-a gândit că şi-ar putea folosi experienţa pentru a-şi face propria afacere în România. “ În anul 2000 am deschis firma de consultanţă “Swed Export Consult & IT SRL” specializată pe consultanţă în domeniul investiţiilor străine. M-am axat mai mult pe relaţiile cu oamenii de afaceri din Suedia, deoarece acolo aveam foarte multe cunoştinţe. Aşa am ajuns să încurajez firme din Suedia să investească în România”, spune Eduardo.

Case ecologice

În 2003, după nişte discuţii în prealabil cu o firmă din Suedia specializată în construcţii de case ecologice, şi-a deschis o a doua firmă, de această dată cu alt profil, dar cu sediul tot în Oradea. „Demult mă interesa să intru în domeniul construcţiilor, aşadar am mers la târguri de profil. La un astfel de târg l-am cunoscut pe consilierul inventatorului caselor construite sub formă de lego şi l-am convins că piaţa şi România este una cu tradiţie în domeniul construcţiilor şi că o investiţie de acest gen va fi de un real succes. Aşa am ajuns să colaborăm cu firma suedeză Besta Bugg Teknik AB”, povesteşte Eduardo. Casele ecologice sunt construite din blocuri standardizate făcute din polistiren expandat şi placaj de 12 mm grosime, care sunt îmbinate pe sistem de lego. Odată ridicaţi pereţii, aceştia sunt acoperiţi cu 70 de mm de vată minerală, apoi 11,5 mm de OSB şi la final 12 mm de rigips ignifug.  Cu toate că pare destul de complicat, acest gen de construcţie este foarte uşor de ridicat. „Fiind pe un sistem lego, pereţii se ridică în cinci zile cu o echipă de trei oameni. Casele sunt construite din polistiren expandat, pe structură de lemn şi sunt garantate 90 de ani”, spune Eduardo.

Complex în Nojorid

Chiar dacă sistemul este unul foarte simplu casele sunt de calitate, iar preţurile sunt pe măsură. O casă ecologică de 120  de metri pătraţi, cu gresie, faianţă, parchet, instalaţii sanitare, ajunge până la 125.000 de euro, preţul include şi terenul de 275 metri pătraţi. Dacă o persoană are terenul deja şi doreşte o asemenea casă, o poate avea pentru 80.000 de euro.  
 „Noi am început deja să construim astfel de case în comuna Nojorid. Acolo va fi un complex cu piscină, teren de tenis, parc de joacă pentru copii, parcări şi un sistem ecologic de depozitare a deşeurilor menajere. Deocamdată suntem în negocieri cu patru clienţi, toţi străini. Acum cu criza economică e mai greu, dar sunt convins ca vor fi mai mulţi pe viitor”, spune Eduardo. Complexul va avea 67 de case ecologice, de diferite mărimi cu preţuri cuprinse între 125 şi 155 de mii de euro.

Profil
Născut
La 28 iulie 1953, Peru
Familie
Căsătorit, are un băiat de 26 de ani
Studii
Facultatea de Drept Comercial Internaţional Bucureşti

Întrebări şi răspunsuri

Cum de ați ajuns la studii tocmai în România?
Aici am fost trimis de guvernul din Peru. Aveau nevoie de specialişti în drept internaţional comercial şi m-au trimis în România cu bursă.
Vă place România?
Îmi place foarte mult ţara, oamenii de-aici, cultura, istoria şi muzica populară.

Ce-i place
Lui Eduardo îi place natura, muzica. Îi plac românii, are foarte mulţi prieteni aici şi îi place clima din România.
Ce nu-i place
Nu-i place birocraţia din România, incompetenţa autorităţilor publice. Cel mai mult îl deranjează faptul că tinerii sunt neglijaţi, nu sunt stimulaţi deloc. Şi nu în ultimul rând Edurdo condamnă lipsa dialogului constructiv şi sincer între reprezentanţii domeniului privat şi cei ai domeniului public.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite