Oradea: Riscăm să pierdem un centru social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociație vrea să investească 150.000 de euro într-o cantină și dușuri pentru nevoiași. Dacă nu se găsește un spațiu adecvat în următoarele zile, finanțarea va fi oferită altor organizații.

Oradea ar putea beneficia de un centru social, cu cantină și dușuri pentru oamenii străzii, printr-un proiect inițiat de Asociația Caritas Eparhial Oradea (ACEO). Aproximativ 150.000 de euro sunt deja asigurați pentru finanțarea acestui proiect, însă ceea ce împiedică materializarea bunelor intenții este lipsa unui teren adecvat. Banii provin de la Congregația Surorilor Franciscane, din Rimini (Italia) însă, dacă nu se găsește în următoarele zile un spațiu liber și se mai amână construirea sau amenajarea cantinei, finanțatorul își va orienta atenția spre alte proiecte sociale.

Mâncare și haine

Pr. Olimpiu Todorean, directorul ACEO, și-a propus deschiderea unui astfel de centru încă din 2006, când asociația a început să distribuie zilnic o masă caldă (formată din supă, felul doi și pâine), pentru treizeci de persoane din Oradea. “Din 2006  și până în prezent mâncarea este pregătită de un restaurant, distribuirea ei făcându-se cu aprobare de la Direcția de Sănătate Publică Bihor, la sediul asociației, din strada Mihai Pavel”, spune Olimpiu Todorean. Unul dintre obiectivele construirii cantinei este extinderea acestui serviciu, astfel încât să crească numărul persoanelor care beneficiază de o masă caldă gratuită. Se dorește o sală de mese cu circa 80 de locuri, urmând să fie angajat un bucătar. Având în vedere că oamenii străzii nu au acces la dușuri, reprezentanții ACEO s-au gândit să le ofere posibilitatea de a se spăla și de a-și schimba hainele. Atât femei, cât și bărbați, vor avea ocazia să facă un duș și vor primi un rând de haine curate, la mâna a doua.

Spațiu accesibil

Beneficiarii ACEO sunt persoane în vârstă, bolnave și fără resurse financiare, care nu se pot deplasa ușor. Din acest motiv, centrul social trebuie să fie într-o zonă accesibilă prin transportul în comun. “Fie că se va construi de la temelie, fie că vom reabilita o clădire, avem nevoie de o suprafață de circa 300 mp”, spune Todorean. Acesta precizează că au cerut un spațiu Episcopiei Greco – Catolice, însă, după ce aceasta a cedat municipalității spațiul din fostul cimitir Olosig, există prea puține variante acceptabile, ca amplasament.

Promisiunea primarului

Pentru a beneficia de finanțarea de 150.000 de euro, munca la ridicarea centrului ar trebui să înceapă în această lună. Fiindcă proiectul ACEO se încadrează în prioritățile pe care Primăria Oradea le-a prezentat pentru acest an, conducerea ACEO speră că municipalitatea le va pune la dispoziție un teren, pentru deschiderea cantinei. “Am vorbit săptămâna aceasta cu primarul Ilie Bolojan. Acesta ne-a promis tot sprijinul în găsirea unei locații, considerându-l un proiect benefic pentru oraș”, spune liderul ACEO. Potrivit acestuia urmează ca joi, Administrația Imobiliară Oradea să le prezinte posibile locații pentru amenajarea centrului.

Cu ajutorul voluntarilor

La centrul pe care ACEO intenționează să-l deschidă ar urma să lucreze cei circa 70 de voluntari ai asociației. Aceștia vor servi masa, se vor ocupa de întreținerea dușurilor și vor distribui articolele de îmbrăcăminte. Legumele și alimentele vor veni, în mare parte, de la parohiile greco-catolice din țară.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite