Lăptarii din Piața Rogerius se revoltă împotriva modernizării pieței (VOX)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercianţii de lapte şi brânză din Piaţa Rogerius nu sunt mulţumiţi de proiectul de modernizare
Comercianţii de lapte şi brânză din Piaţa Rogerius nu sunt mulţumiţi de proiectul de modernizare

Comercianţii din hala de lactate reclamă că vor lucra într-un chioşc cu costuri mai mari. Chiria unui astfel de chioşc ajunge la 210 lei plus TVA pe o lună. La aceasta s-ar mai adăuga cheltuieli cu întreţinerea.

Potrivit reprezentanţilor Regiei Autonome a Pieţelor, de Agrement şi Salubritate, piaţa Rogerius este singura în care nu s-au mai făcut investiţii de aproape doi ani de zile. Însă reabilitări necesită în special hala de lactate, unde comerţul se desfăşoară în condiţii improprii.
„Trebuie să ne aliniem la standardele europene. Fiecare comerciant din hala de lactate trebuie să îşi desfăşoare activitatea într-un loc special amenajat cu apă curentă şi electricitate, un spaţiu igienic”, a spus Mircea Gelu Budău, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Bihor.


Reprezentanţii RAPAS au recunosc că piaţa necesită investiţii, însă aşteaptă banii de la municipalitate. „Piaţa Rogerius va fi amenajată după modelul celei din Deva doar în momentul în care vom primi banii de la municipalitate. Acest lucru se va face atunci când se va vota bugetul pentru investiţii pe 2010”, a spus Florin Alexandru, purtător de cuvânt al regiei.


Nu vor modernizare


Proiectul prevede amenajarea totală a halei de lactate. Chioşcurile vor lua locul clasicelor mese. „Aşa se face comerţul civilizat. În chioşc există apă caldă, apă rece, curent. Avem vitrina frigorifică, produsele sunt la vedere, iar clienţii sunt mulţumiţi”, a spus Elisabeta Costin, vânzătoare. Însă majoritatea producătorilor este nemulţumită. „Şi în hală există apă şi curent, iar clienţii noştri aşa s-au obişnuit. Mesele le-am închiriat pentru 80 lei pe lună şi cei care vin zilnic achită o taxă de piaţă în valoare de 20 lei”, a spus Viorica Birău. 
De cealaltă parte, susţinătorii proiectului sunt încântaţi de ideea unui comerţ civilizat. „Achit 35 lei plus TVA pe metrul pătrat. Chioşcul pe care îl am are şase metri pătraţi. Deţin astfel de chioşcuri în patru din cele cinci pieţe din Oradea”, ne-a spus Dumitru Codrea, comerciant.

Controversă
Dacă unii comercianţi sunt de acord cu modernizarea, alţii nu vor să plătească mai mult

image

De unde să mai achităm 210 lei plus cheltuieli de întreţinere cu chioşcul? Nu avem bani.
Viorica Birău, comerciant



Este mai bine în condiţiile actuale. Să pună gresie şi faianţă. Vara avem aer condiţionat.
Dumitru Seican, comerciant


image
image

Este un lucru bun. Cred că producătorii ar avea de câştigat. Ar avea mulţi clienţi.
Kadar Zoltan, cumpărător



Ar trebui să achite mai mult, în plus există comercianţi care vând o dată pe săptămână.
Simona Bulzan, cumpărător

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite