Resturile din parcuri vor ajunge pământ de flori, vândut în România și în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania orădeană Eco Bihor scoate pe piață primul pământ de flori din România produs aproape în totalitate din deșeuri organice. Pentru a face acest lucru a fost nevoie de o investiție inițială de circa 500.000 de euro, la care se adaugă 40.000 de euro, pentru achiziționarea unui utilaj de însăcuit. Produsul va fi comercializat în România și în Ungaria.

Deşeurile biodegradabile provenite din grădinile și parcurile orădene vor ajunge în ghivece de flori din zona de vest a țării. Dacă vor fi obținute toate avizele necesare, compostul va ajunge și pe piața din Ungaria, din luna aprilie. Compania Eco Bihor este primul producător român din acest domeniu, spune Pasztai Zoltan, directorul firmei. „Suntem primii care facem compost din deșeuri vegetale, cu o balanță optimă între carbon și azot", a spus Pasztai.

Cum se face

Staţia de compostare a fost inaugurată la data de 8 decembrie 2010 şi are drept scop tratarea corespunzătoare a deşeurilor organice biodegradabile colectate selectiv şi a nămolurilor de la staţiile de epurare Oradea, zona metropolitană Oradea şi judeţul Bihor.

Procesul tehnologic se compune din mai multe etape. Prima, și cea mai improtantă o reprezintă sursa, adică locatarii, care nu amestecă deșeurile biodegradabile cu cele reciclabile, dar nici cu cele menajere. „După această preselectare operatorul de salubrizare al orașului colectează aceste deșeuri biodegradabile, fără să le amestece cu alte tipuri de deșeuri, și le livrează la stația de compost a firmei noastre. După descărcare aceste deșeuri sunt introduse într-un tocator, pentru a le mărunți și astfel se obtine o fractie de 5-50 mm care sunt asezate în prisme de 3,2m lățime, 1,3m înălțime și 70-110m lungime. Prismele sunt aerisite prin invartire timp de 2-4 luni, timp în care materiile organice se descompun in materii anorganice si caldura. Dupa maturarea completa a materiei (sfarsitul procesului de descompunere) pentru asigurarea unei granulatii optime compostul se trece printr-un ciur rotativ, obtinandu-se 2 fractii: unul grosier, care se reutilizeaza in procesul de compostare, iar unul fin  care se utilizeaza ca component principal în pământul de flori", a explicat Pasztai Zoltan.

Deșeuri organice

Compostul maturat trece la urmatoarea etapa de productie, în calitate de component al pământului de flori. Pe langa compostul organic se mai adauga: turba, humus, nisip fin si argilă, pentru a se atinge o armonie optima între componentele principale, esențiale pentru plante. „După realizarea amestecului și analiza lui în laborator amestecul se introduce in saci de plastic, inscriptionate conform legii si obtinem astfel primul pământ de flori din Romania produs aproape in totalitate din deseuri organice", a spus Pasztai Zoltan.

Cât a costat

Investiția inițială a stației de compost a fost în jur de 2 milioane de lei (500.000 EURO) și a cuprins o platforma betonata de 9.500 mp, hala de instalatii si utilaje, incarcator frontal, tocator, invartitor de prisme, ciur rotativ si bazin de levigat pentru statia de compost. La acestea se mai adaugă un utilaj de însăcuit, în valoare de 160.000 RON (40.000 EURO), care va fi achiziționat pe parcursul lunii martie. „Pământul de flori va fi comercializat mai ales în județul Bihor și județele învecinate, dar și în Ungaria, într-o rază de 60-100 km", a mai spus directorul Eco Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite