Restructurările anunțate din toamnă la Universitatea din Oradea sperie profesorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua Lege a Educației prevede restructurări la nivelul Universităților din țară. Catedrele se transformă în departamente, iar evaluarea acestora se va face la nivel național, comparând-use departamentele de același fel de la Universități diferite.

Universitatea din Oradea va intra în restructurare anul acesta. Decizia vine în urma noii Legi a Educației  care prevede că toate catedrele se transformă în departamente. „Vom începe restructurarea din această toamnă pentru ca la anul să nu întâmpinăm dificultăți", spune rectorul Cornel Antal.

Fără concedieri

Deși profesorii se tem de ce ar putea urma, rectorul susține că nu au de ce să-și facă probleme. „Există o anumită reticență la schimbare. Sunt oameni care se tem că vor trebui să-și schimbe specializarea sau facultatea la care predau.  Trebuie menționat însă că nu s-a pus în discuție ca profesorii să  fie dați afară. Restructurarea presupune ca toate cadrele similare ale facultăților să fie unite într-un singur departament", explică Antal. Concret, asta înseamnă că toți profesorii de matematică, spre exemplu, vor aparține departamentului de matematică chiar dacă predau materia la Facultatea de Inginerie. „Practic doar administrația catedrelor se mută profesorul, va rămâne să predea în același loc", a mai precizat Antal.

Criterii de performanță

Departamentele nou create vor fi evaluate la nivel național. Departamentele vor fi comparate cu altele de același gen din țară. „Scopul declarat al acestor departamente este creșterea competitivății. Până acum două echipe s-au ocupat de acest proiect și s-au stabilit principiile restructurării și justificarea ei", spune rectorul. În perioada următoare se va stabili cum se aplică practic restructurarea. După realizarea departamentelor se va trece la comasarea laboratoarelor. Chiar dacă este posibil ca unele din facultăţi să dispară, prin comasare sau unificare cu altele, nu se va pierde niciun domeniu de licenţă ori masterat, acestea urmând a fi păstrate.

Denumiri schimbate

O altă posibilitate este schimbarea denumirii unor facultăți, în special dacă se pune problema regruprăii. „Vom ține cont de părerea profesorilor și vom căuta să găsim cea mai potrivită variantă", a mai spus Cornel Antal.
Rectorul spune că s-ar putea schimba și denumirea Universității. „Toate Universitățile din țară au un nume, rara se întâmplă să poarte doar numele orașului. Sigur, asta se întâmplă în cazul Universității București dar aceea este un brand", a mai spus rectorul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite