Regizorul bihorean Marian Crișan a fost propus pentru distincția Pro Urbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titlul vine din partea primăriei Salonta, orașul său natal, în urma premiilor cu care filmul său, Morgen, a fost distins în Elveția. Morgen este un film în care Crișan a folosit actori din Oradea, iar filmările au fost realizate în Salonta. Astfel, regizorul a promovat Bihorul peste hotare.

Marian Crișan a primit titlul de Cetățean de Onoare al Salontei  după primul succes realizat la Cannes, unde  a luat premiul Palme d'Or de la Cannes, pentru scurtmetrajul „Megatron". Doi ani mai târziu, Marian Crișan a fost primit patru premii în Elveția pentru filmul Morgen. Atfel, Consiliul Local al Primăriei Salonta a decis să-i ofere distincția Pro Urbe, drept răsplată pentru rezultatele sale. Chiar dacă decizia a fost luată de acum, Marian Crișan va primi premiul în iunie 2011, pentru că această distincție se acordă doar o dată pe an, de ziua orașului.

Filmat în Salonta

„Morgen" este o coproducţie România - Franţa - Ungaria şi prezintă povestea bizară, plină de umor, dar şi de tandreţe, dintre Nelu - bodyguard într-un supermarket din Salonta - şi Behran - un kurd care nu cunoaşte decât limba maternă şi trebuie să ajungă la fiul său, în Germania.

Pentru Nelu (Andras Hathazi), în vârstă de 40 de ani, zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Acesta trăieşte împreună cu soţia, Florica,  într-o casă izolată pe un câmp, în afara oraşului.

Într-o zi, bărbatul pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal. Emigrantul îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa "mâine", cuvânt care în limba geramnă se traduc exact prin titlul filmului, „morgen".

Rolul soției personajului principal este jucat de către actrița Elvira Rîmbu, de la Teatrul de Stat Oradea. „Faptul că a luat patru premii înseamnă ceva. Sper să aibă succes și în România", a spus Elvira Rîmbu. Aceasta a povestit că, în timpul filmărilor, cel mai dificil i-a fost să meargă cu bicicleta și să vorbească în stil ardelenesc, salontan, deși ea este moldoveancă.

Caravana filmului

Premiera de gală a filmului Morgen a avut loc la București în data de 30 septembrie. De la eveniment nu au lipsit nume sonore ale cinematografiei autohtone ca regizorul Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, sau criticii de film Andrei şi Codruţa Creţulescu.

Regizorul a decis ca promovarea filmului prin țară să aibă loc prin intermediul unei caravane. Debutul are loc astăzi la Salonta, urmând ca filmul să ruleze apoi în mai multe orașe din vestul țării. „Vrem să ne întoarcem la origini" a explicat regizorul decizia de porni caravana din orașul natal.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite