Regizorul bihorean Marian Crișan a câștigat patru premii la Festivalul de Film de la Locarno

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al doilea premiu ca importanță al festivalului de film de la Locarno, i-a fost oferit sâmbătă seară regizorului bihorean Marian Crișan, pentru filmul „Morgen", turnat în Salonta (județul Bihor).

Citește și Premiera românească a filmului „Morgen", premiat la Locarno, va avea loc la Salonta

Biserica Reformată şi Biserica Catolică din Elveţia i-a oferit  Premiul Juriului Ecumenic, în valoare de 20.000 franci elveţieni. Din partea Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Film (IFFS) „Morgen" a primit cea de-a treia distincţie,  Premiul Don Quijote. Juriul Junior a acordat fimului  Premiul III,  în valoare de 2.000 de franci elveţieni.

Turnat acasă

Pelicula „Morgen" a fost turnată în totalitate în Salonta, în toamna anului trecut, printre personaje numărându-se şi actriţa orădeană Elvira Rîmbu, de la Teatrul de Stat Oradea. „Morgen" este o coproducţie România - Franţa - Ungaria şi prezintă povestea unui pescar amator care descoperă într-o zi un emigrant de origine kurdă care vroia să treacă graniţa. Acesta din urmă îi oferă bani pentru a-l ajuta să ajungă dincolo, iar pescarul Nelu îi acceptă fără a înţelege de ce îi sunt oferiţi.

Recunoaștere

Marian Crişan a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1999, iar în 2008 a luat cu "Megatron" premiul Palme d'Or de la Cannes, pentru scurtmetraj. Cu toate acestea, Oana Zăvoranu, căreia i-a regizat un videoclip, nu s-a ferit să-l catalogheze drept „zero barat”, fiindcă a refuzat să-i filmeze motanul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite