Regim bolşevic de teroare în loc de bucuria Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Unirii, sărbătorită cu onoruri militare
Ziua Unirii, sărbătorită cu onoruri militare

Revoluţia bolşevică din Ungaria s-a extins până în teritoriile noastre şi a fost instaurată teroarea, imediat după Marea Unire.

Profesorul universitar dr. Ion Zainea  spune că pe 3 noiembrie 1918 s-a format Consiliul Naţional Românesc la Oradea, condus de Aurel Lazăr, cu misiunea de a înfiinţa gărzi naţionale româneşti în toate localităţile. „Tot până la 1 decembrie au loc alegeri de delegaţi, pentru adunarea de la Alba Iulia. Dintre cei care au vorbit mulţimii la Alba Iulia este şi Aurel Lazăr, de la tribunele amenajate afară. Cei care se întorc de acolo, delegaţii oficiali, încep să răspândească în judeţ ce s-a hotărât acolo”, a povestit istoricul.

Însă bihorenii nu apucă să se bucure de libertăţile şi privilegiile oferite de Unire, pentru că revoluţia bolşevică din Ungaria ajunge aici, iar trupele armatei române sunt blocate de armistiţiu la Ciucea. „Bolşevicii maghiari preiau administrarea oraşului şi se instaurează un regim de teroare. Ostaşii sunt consemnaţi la domiciliu, urmăriţi”, a spus Ion Zainea. Conducerea Oradei este preluată de Katz Bela, iar trupele de secui persecută populaţia din tot judeţul. Avocaţii Nicolae Bolcaş şi Ioan Ciordaş (cel care trebuia sa fie prefect după Unire) au fost asasinaţi. Oradea este eliberată abia la 20 aprilie 1919, de trupele romăneşti, în frunte cu generalul Traian Moşoiu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite