Oradea: Record pentru alpinismul bihorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Record pentru alpinismul bihorean
Oradea: Record pentru alpinismul bihorean

Varga Csaba este primul bihorean care a ajuns pe cel mai nordic șaptemiar. Orădeanul Varga Csaba a atins vârful „piramidei de gheață“, la data de 2 august, după ore întregi de efort, într-un vânt izbitor.

Temperaturi de minus 20 de grade și vânt care tăia prin puterea lui. Orădeanul Varga Csaba le-a înfruntat voluntar,  pentru a-și atinge scopul, acela de a ajunge la 7.010 metri altitudine, pe vârful Khan Tengri, situat între China, Kazakhstan si Kirghistan. Are și acum degerături la picioare, dar este mulțumit de performanța sa, având în vedere că este singurul bihorean care a ajuns pe acest vârf. „Nimeni din județ nu a mai fost atât de sus, pe vârful acesta“, spune Csaba. Acesta povestește că a ajuns pe vârf abordându-l din partea nordică, ceea ce reprezintă un record de altitudine pentru județul Bihor.

S-a pregătit un an

Întreaga aventură a durat trei săptămâni, din 17 iulie în 10 august. Pregătirile lui Csaba au durat însă cel puțin un an, în sensul că, de când s-a hotărât să ajungă pe Khan Tengri, a alergat în fiecare zi câte o oră, neîntrerupt, pentru a-și pregăti plămânii. Inedit este faptul că a pornit singur în expediție, fără vreun tovarăș de drum, așa cum se obișnuiește. Știa însă ca acolo, pe munte, va întâlni alți alpiniști, lucru care s-a și întâmplat, de altfel. „Am plecat fără însoțitori dar nu pot spune că am fost singur în expediție, fiindcă am avut noroc să întâlnesc un grup de alpiniști ruși“, povestește Csaba. Acesta recunoaște că a fost impresionat de munții foarte înalți și sălbatici, de personalitatea aparte, mistică, a Asiei Centrale.

A urcat pe „muntele de sânge“

Vârful, cu tot cu stratul de gheață care îl acoperă, are 7.010 m. Prima dată a fost atins în 1931, de către un ucrainean. Masivul are forma unei piramide, acoperită cu zăpadă și gheață. La apus, marmura aruncă străluciri roșii, fapt pentru care poartă numele kazah de  “Kan Tau” (muntele de sânge). “Mulți spun că este cel mai frumos din lume. Este un vârf foarte tehnic, te provoacă nu prin înălțime, ci prin condițiile de mediu la care trebuie să te adaptezi”, spune Csaba. „La un moment dat vântul mi-a suflat o mănușă, pe care mi-a rupt-o, pur și simplu“, își amintește alpinistul. În ziua în care orădeanul și-a văzut visul cu ochii, doar cinci persoane au reușit să ajungă pe vârf.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite