Războiul etnobotanicelor: Prefectura acuză un profesor că vinde substanțe etnobotanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate magazinele de etnobotanice din Oradea au fost închise, din cauza deficiențelor descoperite în timpul controalelor de inspectorii de la Protecția Consumatorilor. Cu toate astea, Prefectura Bihor susține că unele magazine continuă să funcționeze, ilegal.

Unul dintre magazinele care continuă să comercializeze substanțe etnobotanice, ar aparține, potrivit unui comunicat al Prefecturii Bihor, profesorului de sport de la Școala Generală din Sântandrei. Prefectura a anunțat că din cele trei magazine care funcționează în Oradea, unul a fost închis ca urmare a deciziei proprietarului, iar altele două după ce Comisaritual Județean pentru Protecția Consumatorilor a emis decizii de închidere pe o perioadă de 6-12 luni. "Patronii unor astfel de magazine sunt însă, perseverenţi şi caută mereu să zădărnicească eforturile noastre. Singura lor obsesie este profitul pe seama sănătăţii tinerilor consumatori de produse periculoase. Am aflat astfel că unul dintre cele trei magazine şi-a reluat activitatea şi am luat deja primele măsuri pentru a vedea dacă este sau nu respectată legea. Din informaţiile pe care le am, patronul acestui magazin ar fi profesor la Şcoala Generală din Sântandrei, iar directorul a spus că este un om care îşi vede de treabă. Pentru mine este însă scandalos faptul că un profesor poate comercializa etnobotanice, cu atât mai mult cu cât efectele acestora afectează tinerii, elevii în bună măsură. Dar sunt convins că reacţia instituţiilor abilitate să intervină va fi promptă şi eficientă", a declarat prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea.

Traian Bejan, șeful CJPC Bihor, a declarat că și el a primit informații cum că magazinul de pe strada Moscovei ar funcționa, însă în momentul în care a fost verificat, era închis. Nici Direcția de Sănătate Publică Bihor nu a putut confirma faptul că magazinul ar continua să funcționeze. "Noi am fost acolo astăzi și era închis. Nu putem confirma această informație", a declarat Marius Pîrcioagă, directorul Direcției de Sănătate Publică.  În schimb, profesorul de sport acuzat de prefectură susține că a vândut firma. "Nu mai dețin un astfel de magazin", a precizat Ciprian Iova, fără să dea alte detalii. Ciprian Iova este cel care a făcut autodenunțul împotriva fostului inspector șef al CJPC Bihor, Sebastian Secoșan. Iova a sesizat procurorii DNA, după ce Secoșan i-ar fi cerut mită 300 de euro, să nu-i închidă magazinul.

Sorin Ban, directorul Școlii Generale din Sântandrei, susține că nu știe nimic despre implicarea profesorului de sport în comerțul cu entobotanice. "Am avut discuții cu domnul profesor, însă nu pot să confirm faptul că este implicat în astfel de activități. Nu este treaba mea. Însă nu vreau ca școala noastră să fie implicată în asfel de scandaluri. Nu am niciun reproș cu privire la activitatea lui de profesor. Vine la școală, își face orele și nu există nicio sesizare cu privire la comportamentul lui", a declarat directorul școlii. El a precizat însă, că au existat mai multe controale în școală, din cauza profesorului de sport. Directorul bănuiește că instituțiile de control au verificat dacă există substanțe etnobotanice în școală. "Nu am mai văzut astfel de controale. Inspectorii de la DSP au intrat peste elevi în clase, le-au controlat ghiozdanele, băncile, au intrat peste fete în vestiare. Din nefericire pentru ei și din fericire pentru noi, nu au găsit nimic", a declarat Sorin Ban.

Autoritățile locale orădene au început un război împotriva magazinelor care comercializează substanțe entobotanice.
Echipe mixte, din care fac parte angajaţi de la Poliţia judeţului şi a Municipiului Oradea, ISU Crişana, Garda Financiară, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Agricolă, Direcţia Sanitar - Veterinară, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, ITM Bihor, fac controale în tot județul. " În urma acţiunilor întreprinse, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 70.000 de lei. În cele din urmă, un magazin şi-a încetat activitatea, prin decizia patronului, iar în cazul celorlalte două magazine OJPC Bihor a emis decizii de închidere pe o perioadă de 6-12 luni", se arată într-un comunicat al Prefecturii Bihor.

Inspectorii OPC însă, susțin că patronul magazinului situat în apropiere de Piața Mare din Oradea a refuzat să semneze odinul prin care a fost închis, prin urmare, magazinul funcționează în continuare. "I-am trimis procesul verbal la sediul firmei și la punctul de lucru, însă a fost întors la noi. Astăzi i-am aplicat înștiințarea cum că este închis pe ușa de la magazin. Oficial, magazinul este închis", a declarat Traian Bejan, șeful CJPC Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite