PORTRET / Orădeanul Raul Derecichei este pregătit mereu să ajute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul s-a înscris în activităţi de voluntariat de la 14 ani. Raul crede cu tărie că poate aduce schimbări pozitive în societatea civilă din România. Când era mic, Raul s-a dovedit un copil energic cu ambiţii sportive, care se visa pilot de Formula 1.

Profil

Născut: 6 iunie 1983
Familie: Trei surori mai mici
Studii: Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Master în comunicare politică, economică şi socială

 „Am fost un copil hiperactiv. Din pricina energiei excesive şi a boacănelor care rezultau, mi se spunea Raul-cel-rău”, îşi aminteşte tânărul. Pentru că Formula 1 nu se putea practica în Oradea, Raul a încercat un sport mai liniştit: tenisul de performanţă. Cu timpul, visele copilului s-au modificat şi orădeanul a ajuns să lupte pentru semenii săi.
„Primele acţiuni de voluntariat le-am avut ca învăţător la şcoala de duminică. Realizam jocuri cu cei mici, dar în spatele distracţiei se ascund mesaje importante. Să înveţe să lucreze în echipă, să înveţe ce înseamnă fair-play şi cum să pierzi cu capul sus”, explică Raul. Mai târziu, când a ajuns în facultate, băiatul şi-a consolidat ideile şi a înteţit lupta împotriva indiferenţei. „În timpul liceului m-am specializat în informatică. Când mi-am ales facultatea însă m-am răzgândit. Mi-am zis că trebuie să aleg un domeniu care să-mi dea posibilitatea să fac o schimbare în jurul meu. Mi-am ales Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene”, spune orădeanul.


Micul antreprenor


În studenţie, Raul a fost ales preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Stundeţeşti din Universitate „Student Pro”. „Student Pro s-a născut din nevoia de comunicare. Ne-am gândit că ONG-urile unite sub aceeaşi umbrelă vor deveni o voce”, explică Raul. De atunci, tânărul a demarat o serie de acţiuni menite să sprijine tinerii sau să-i mobilizeze pentru a fi de folos celor din jur. De la acţiuni umanitare cum a fost cea de strângere a ajutoarelor pentru sinistraţi până la campanii care să promoveze Universitatea în liceele orădene sau baluri caritabile care să asigure burse în străinătate pentru cei cu rezultate deosebite, Raul şi-a mobilizat colegii. „Puterea exemplului este cel mai important motor”, susţine tânărul.
Pentru că-şi doreşte să înfiinţeze un ONG, Raul şi-a încercat deja şi rolul de antreprenor. „Am lucrat o vreme în străinătate, în construcţii, în agricultură, acolo unde a fost nevoie de mână de lucru. Cu banii strânşi mi-am deschis o firmă de turism care promovează tradiţiile din Nord-Vestul ţării pentru vizitatorii din alte ţări”, explică Raul.

Întrebări şi răspunsuri

Ce fel de ONG vrei să înfiinţezi după ce termini studiile?
Vreau mai întâi să fac un stagiu în străinătate la o instituţie europeană. Mi-am depus deja CV-ul la ONU. Experienţa pe care o voi dobândi vreau să o investesc în ţară, într-o organizaţie care, pe baza unor studii, să propună soluţii la problemele cu care se confruntă societatea: problemele de comunicare din cadrul instituţiilor publice, probleme de logistică, de birocraţie. Trebuie implementat un sistem de perfecţionare, după modelul celor din străinătate.

Te-ai gândit să te înscrii şi în politică?
Prefer să rămîn în mediul apolitic.

Ce-i place

Raul este îndrăgostit de maşini, de viteză şi spune că poate conduce orice vehicul dotat cu un motor. Îi plac drumeţiile pe munte, destinaţia favorită fiind Padiş. Tânărul mai este pasionat de tenis şi de ciclism.


Ce nu-i place

Raul nu apreciază oamenii care spun vorbe goale. Nu-i înţelege pe cei care dau dovadă de indiferenţă. Nu apreciază lipsa de responsabilitate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite