Rata șomajului din Bihor s-a dublat într-un singur an, disponibilizările fiind justificate de lipsa comenzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii care nu au avut comenzi au fost nevoiți să concedieze o mare parte dintre angajați
Producătorii care nu au avut comenzi au fost nevoiți să concedieze o mare parte dintre angajați

La sfârșitul lunii noiembrie 2009, rata șomajului la nivelul județului Bihor a fost de 5,7%, mai mult decât dublul ratei șomajului înregistrat în  noiembrie 2008. Potrivit informațiilor primite de la Daciana Nica, director coordonator adjunct la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor, la sfârșitul lunii noiembrie în județ erau înregistrați 16.132 de șomeri.

Doar într-o singură lună numărul șomerilor a crescut cu 759, din octombrie în noiembrie 2009. Pentru 2010 AJOFM Bihor se așteaptă la o creștere a numărului de disponibilizări, în special din sistemul privat. „Din sistemul public doar Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a anunțat disponibilizarea a zece persoane", spune Daciana Nica.

Soluții

Directorul coordonator adjunct de la AJOFM Bihor crede că numărul de locuri de muncă oferite ar putea crește dacă bugetul pe 2010 va permite agenției acordarea unor subvenții angajatorilor care încadrează tineri sau alte categorii defavorizate. Tot de legea bugetului depinde și organizarea de cursuri de calificare profesională, o altă metodă avută în vedere de conducerea agenției județene, pentru diminuarea șomajului în Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite