Rata șomajului a crescut în Bihor. Vezi aici ce locuri de muncă sunt disponibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata șomajului a ajuns la 6%, în județul Bihor, la sfârșitul lunii august. Reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă se așteaptă ca numărul șomerilor să mai crească în perioada următoare. Motivul este numărul mare de absolvenți care și-au depus luna trecută dosarul pentru șomaj.

Potrivit Maricicăi Juca, purtătorul de cuvânt al AJOFM Bihor, la sfârșitul lunii august, în Bihor erau peste 17.000 de șomeri, majoritatea bârbați. Deși în perioada sezonului estival nu s-au făcut concedieri colective, sezonul rece ar putea îngroșa numărul șomerilor, mai ales cu muncitori din construcții. De altfel, omul de afaceri orădean Beniamin Rus a prognozat ca pînă la finele lunii martie a anului viitor firmele din construcții, care o duc foarte greu în ultima perioadă, se vor înjumătăți. "Scăderile de pe piața construcțiilor sunt de circa 50%. Mai avem de lucru în contul contractelor în derulare, însă finanțarea este foarte slabă", spune Ioan Mintaș, vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii și proprietar de firmă de construcții. Potrivit AJOFM, în 2010, cele mai multe concedieri au fost făcute la CFR, aproximativ 200, şi la Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, unde au fost disponibilizate alte 207 de persoane.

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forțelor de Muncă Bihor îi așteaptă pe orădenii care sunt în căutarea unui loc de muncă cu CV-urile. În ce privește posturile pentru studii superioare, majoritatea ofertelor sunt pentru inginerii mecanici și inginerii electrotehniști.

Vezi aici lista cu locurile de muncă vacante

La ora actuală există în baza de date a AJOFM Bihor doar 17 posturi pentru orădenii care au studii superioare. Dintre acestea nouă sunt joburi pentru inginerii electrotehniști, cinci sunt pentru ingineri mecanici, un post este de inginer topoigraf și două oferte se adresează juriștilor. În ceea ce privește orădenii care au absolvit un liceu sau o școală profesională, aceștia po alege din peste 100 de locuri de muncă vacante. Ei pot opta pentru posturi de asistent manager, operator de date, galvanizator, agent comercial, dar și dulgher, strungar, tâmplar, brutar, vânzător, stivuitorist sau șofer. Pentru muncitorii necalificați există câteva zeci de oferte în industria ușoară și în industria lemnului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite