PORTRET: Orădeanca Raluca Onicaş se dedică ştiinţelor educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi ani după absolvire, tânăra s-a întorsîn Universitatea din Oradea, de această dată  de cealalată parte a catedrei, în calitate de cadru didactic. Raluca Onicaş a absolvit liceul într-o clasă de matematică-informatică.

Pasionată însă de ştiinţele socio-umane, tânăra a ales o carieră în acest domeniu şi a urmat cursurile facultăţii din Oradea. A optat pentru specializarea psihopedagogie specială. Raluca a mers mai departe şi a aprofundat studiile la Bucureşti. La doi ani de la absolvire s-a întors în Oradea, de această dată în calitate de cadru didactic.

„Sunt membru titular al Catedrei de Ştiinţe ale Educaţiei de un an şi 3 luni, după ce un semestru am fost asociat. Am ales să fiu cadru didactic în primul rând pentru că mă pasionează oamenii şi îmi place să împărtăşesc din experienţa mea. Mi-am dorit să fiu cadru didactic universitar pentru că aici provocările sunt mult mai multe şi mai diverse, iar şansele să se instaleze rutina sunt minime pentru cei mai activi”, spune tânăra care s-a înscris la doctorand la şcoala de pedagogie, din cadrul facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii „Babeş Bolyai“.

Deşi are puţină experienţă cu studenţii, Raluca spune că a lucra cu ei reprezintă o provocare pe cât de plăcută, pe atât de solicitantă. „În general, studenţii sunt curioşi şi deschişi la provocările din domeniul psihopedagogiei speciale, chiar dacă numai pentru o mică parte, aceasta este specializarea de bază. Mă bucură să văd că tinerii a căror activitate de practică pedagogică o coordonez şi eu, sunt, în general, entuziaşti şi implicaţi în practica de specialitate”, spune Raluca Onicaş.

Face şi voluntariat

Pe lângă activitatea didactică, Raluca Onicaş este implicată în cercetare. Raluca este membră a unei echipe care a întocmit documentaţia necesară pentru dobândirea sau redobândirea acreditării programelor de studii. „Răsplata noastră, celor care am lucrat la documentaţie, a fost acreditarea unui nou program de masterat în domeniul Ştiinţele Educaţiei, a Psihopedagogiei Speciale, a fost reacreditată Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar din Beiuş, iar acum aşteptăm răspunsuri favorabile privind un al doilea program de masterat în domeniul nostru”, ne-a dezvăluit tânărul cadru universitar.

Printre activităţile în care se implică, Raluca le notează pe cele legate de doctorat, scrierea unor capitole de carte, manifestări ştiinţifice şi studii. Raluca Onicaş spune că nu refuză nici acţiunile de voluntariat. Participă cu plăcere la orice manifestări de acest gen, deşi în ultima perioadă, timpul nu i-a permis să se implice foarte mult.

Întrebări şi răspunsuri
Activitatea pedagogică presupune şi lucrul cu studenţi cu dizabilităţi?
Am lucrat cu studenţi cu dizabilităţi şi nu mi s-a părut că depun un efort suplimentar notabil. Din experienţa pe care am avut-o, pot să afirm că şi studenţii cu dizanbilităţi pot să urmeze cursuri în învăţământul de masă atâta timp cât nivelul intelectual le permite.

Spre ce direcţii se îndreaptă învăţământul universitar orădean?
Am observat că multe lucruri s-au schimbat în bine, iar acum mă bucur să văd că procesul de reformă continuă. În ultimii ani s-au realizat foarte multe în instituţia academică. Cred că ne îndreptăm spre un învăţământ de calitate superioară.

Ce-i place
Raluca adoră natura. Îi place să iasă în aer liber şi să fie înconjurată de vegetaţie. Îi place să meargă la munte şi la ţară, la bunicii săi. În timpul liber, studiază problemele din domeniul sănătăţii şi din sfera socio-umanului.

Ce nu-i place
Tânăra spune că nu îi plac perspectivele pesimiste. Detestă atitudinile superficiale în activitate şi faţă de ceilalţi. Raluca spune că nu îi place gălăgia şi o deranjează să stea mult timp într-un loc fără să facă nimic. Un exemplu în acest sens ar fi că nu îi place să stea la plajă.

Profil
Năcută. 16 decembrie 1983, Zalău
Studii. Doctorand, Universitatea Babeş Bolyai, Cluj-Napoca
Hobby. Repară diverse lucruri, se ocupă de casă

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite