RESTAURARE Haină nouă pentru biserici, din bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două biserici de lemne, vechi de aproape 300 de ani, vor fi renovate cu bani europeni, în cadrul unui proiect transfrontalier. Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Bihor a câştigat un proiect transfrontalier, astfel că biserica de lemn din localitatea Gheghie, comuna Auşeu, şi biserica de lemn din localitatea Hotar, comuna Ţeţchea, vor fi restaurate. .

În urma câştigării acestui proiect, la DJC Bihor vor ajunge 320.000 de euro, bani care vor fi direcţionaţi spre reabilitarea a două biserici din lemn, care datează din anii 1700. Cele două lăcaşe de cult sunt monumente istorice şi sunt încadrate la categoria A, fiind considerate monumente istorice de valoare naţională şi universală. Odată reabilitate, ele vor fi introduce în circuitul turistic al judeţului Bihor.

Biserica din localitatea Gheghie a fost ridicată în secolul al XVIII-lea. A fost adusă din satul vecin Luncşoara şi poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Biserica de lemn din Hotar a fost construită în anul 1714, conform inscripţiilor de pe portalul intrării şi poartă hramul Sfântului Gheorghe.

„Din aceşti bani vor fi reabilitate cele două biserici de lemn, se va tipări un ghid de bune practici în legătură cu restaurarea bisericilor şi se va organiza un simpozion", a afirmat Lucian Silaghi, directorul DJC Bihor.

Proiectul a fost depus în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007 - 2013, iar valoarea totală este de 806.597de euro.

Depozit de cereale transformat în muzeu

Partea maghiară, partenerul de proiect, va transforma un depozit de cereale din Kismarja într-un muzeu dedicat principelui Bocskay şi va realiza un atelier meşteşugăresc din anexele acestuia. Cei doi parteneri au ca scop creşterea numărului de vizitatori interesaţi în turismul istoric din zonele rurale ale regiunii Hajdu-Bihor.

„În data de 21 septembrie 2012, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Zilelor Europene ale Patrimoniului, vom vernisa la Galeria de Arte Vizuale, din Oradea, expoziţia Biserici care plâng, biserici care vor surâde. Schimbarea la faţă a bisericilor de lemn din Gheghie şi Hotar. În cadrul acestei expoziţii, vom prezenta 50 de imagini care vor reda starea actuală a celor două biserici", a mai afirmat Lucian Silaghi.

La vernisaj va fi prezent şi un meşter care va prezenta câteva componente specifice, realizate de el la asemenea clădiri, ca un prim pas al demarării proiectului. Până în data de 31 decembrie 2014 proiectul trebuie finalizat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite